miercuri, 22 martie 2023
Informația fără granițe


Data până la care românii vor putea călători în Marea Britanie pe baza cărții de identitate

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - marți, 10 noiembrie 2020 Etichete: , , , , ,

Conform informațiilor de pe site-ul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cetățenii europeni nerezidenți în UK mai pot călători în această țară în baza cărții de identitate valabile, fără a necesita pașaport, până la data de 30 septembrie 2021.

Cetățenii europeni care au sosit în UK până la 31 decembrie 2020 și au obținut până la 30 iunie 2021 noul statut de rezident settled sau pre-settled, mai pot călători în UK, în baza cărții de identitate naționale valabile, până la 31 decembrie 2025.

La 23 iunie 2016, rezultatul referendumului din Marea Britanie s-a încheiat cu decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană (UE).

Acest proces este cunoscut sub numele de Brexit. Această decizie înseamnă că dreptul la libera circulație se va încheia pentru cetățenii UE (inclusiv cetățenii Elveției, Norvegiei, Islandei și Liechtensteinului) și membrii de familie ai acestora din Marea Britanie, cât și pentru cetățenii britanici care trăiesc în UE.

UE și Marea Britanie au negociat termenii retragerii Marii Britanii din UE, cunoscut sub numele de Withdrawal Agreement (Acord de retragere). Ca urmare, se așteaptă ca Marea Britanie să părăsească UE la 31 ianuarie 2020, iar legislația curentă UE, în cea mai mare parte, va continua până la 31 decembrie 2020. În conformitate cu Acordul de Retragere, libera circulație va continua până la 31 decembrie 2020.

Încetarea liberei circulații de la 1 ianuarie 2021 înseamnă că statutul de rezident al cetățenilor UE și al membrilor familiilor acestora o să fie protejat în temeiul legii britanice privind imigrația. În acest scop, guvernul britanic a creat EU Settlement Scheme, care este în conformitate cu Withdrawal Agreement. EU Settlement Scheme este un sistem creat de Home Office, format dintr-o aplicație pe care toți cetățenii UE și membrii familiilor acestora trebuie să o completeze pentru a-și proteja dreptul de ședere în Marea Britanie. Neaplicarea în cadrul acestui sistem ar însemna că reședința dumneavoastră în Marea Britanie va fi neautorizată și, prin urmare, ilegală.

Așadar, toți cetățenii UE care sosesc în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020 și intenționează să rămână în UK trebuie să ia măsuri și să solicite acest statut nou de imigrare înainte de 30 iunie 2021, chiar dacă au obținut în trecut alte forme de rezidență sau carduri de înregistrare.