vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


De la spălat vase într-un restaurant din Spania, la propria afacere în România. Povestea lui Tavi Helian

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România În evidență Prima pagină Știri - duminică, 19 mai 2024 Etichete: , , , , , , ,

După Revoluția din 1989, numeroși români au ales să părăsească țara în căutarea unui trai mai bun în străinătate. Printre aceștia se numără și Tavi Helian, un tânăr care, după o carieră începută ca spălător de vase în Spania, a reușit să devină proprietarul unui restaurant de succes în București.

Tavi Helian și-a început cariera la doar 14 ani, lucrând în bucătăriile restaurantelor din România. La vârsta de 18 ani, a decis să plece în Barcelona, Spania, unde a fost angajat la un restaurant cu specific local.

Tavi Helian. Sursa foto: Business Magazin

În ciuda faptului că inițial a lucrat ca spălător de vase, ambiția și determinarea sa l-au propulsat rapid. După doar un an și jumătate, Tavi a ajuns chef bucătar într-o bucătărie din Barcelona:

„La început am stat la vase, acolo am găsit post liber, iar în următoarele trei luni am «furat» tot ce însemna partea de rece, adică salate, deserturi. Iar când persoana care era pe zona de preparate reci a lipsit o zi, eu am demonstrat că pot să îi ţin locul şi să fac acele salate.

Patronul de acolo a fost impresionat, a angajat altă persoană la vase şi pe cea specializată în preparate reci a eliminat-o (lucru pentru care nu am fost bucuros). Apoi am «furat» tot ce înseamnă partea de cald, adică partea de barbeque/grătar.

Când a fost bolnav colegul din partea asta i-am ţinut locul, am demonstrat din nou că mă descurc foarte bine. Iar următoarea etapă a fost cea de bucătar-şef şi am demonstrat că pot să mă descurc pe toate secţiile. Iar într-un an şi şase luni am ajuns de la băiatul de la vase (la 18-19 ani) să fiu bucătar şef într-o bucătărie catalană, unde se vorbea doar catalană.

Practic, am copilărit în România şi mi-am petrecut tinereţea în Spania, Barcelona”, a declarat Tavi Helian pentru Business Magazin.

Cariera sa a continuat să se dezvolte, ajungând să gătească pentru echipa de fotbal FC Barcelona și pentru artiști de renume precum Shakira:

„La ultimul loc de muncă din Spania am stat opt ani și am gătit pentru tot stafful echipei de fotbal Barcelona, aveam clienți precum Neymar, Lionel Messi, Ronaldo, chiar și pentru Shakira și impresarii ei. Dar ca să ajungi aici îți trebuie mulți ani de muncă, foarte puține ore de somn, foarte puțini bani câștigați, mult stres, nervi, dezamăgiri”, a povestit Tavi Helian.

În 2017, după aproape douăzeci de ani petrecuți în Spania, Tavi Helian a decis să se întoarcă în România. Motivul principal a fost faptul că partenera sa de viață urma să-i dăruiască un copil.

În decembrie 2023, împreună cu soția și alți doi asociați, și-a deschis propriul restaurant, Reina Brasserie, situat în fața parcului Cișmigiu din București. Numele restaurantului a fost inspirat de Bulevardul Regina Elisabeta.

„În decembrie 2023 am deschis Reina Brasserie. Am găsit locația aceasta printr-o prietenă foarte bună care lucrează la o agenție. Dar până să o găsim am văzut vreo zece alte spații. Asta a fost a unsprezecea și cea care ne-a plăcut nouă foarte mult. Și uite-ne aici! Iar numele Reina este inspirat de la Bulevardul Regina Elisabeta”, a explicat Tavi Helian.

Reina Brasserie a devenit rapid cunoscută pentru preparatele sale de top, printre care se numără paella, toast-ul cu avocado și somon, și carrot cake-ul premiat.

Povestea lui Tavi Helian este un exemplu de ambiție și perseverență, demonstrând că, indiferent de punctul de plecare, cu muncă și dedicare, succesul este posibil.