duminică, 29 ianuarie 2023
Informația fără granițe


Deplasarea în UE din iunie 2021 numai cu „Digital Green Certificate”: certificat de vaccinare, de testare și de recuperare

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora În evidență Informații utile Prima pagină Știri - vineri, 19 martie 2021 Etichete: , , , , , ,

Comisia europeană a prezentat propunerea legislativă de a crea un certificat vaccinal, denumit „Digital Green Certificate”, pentru a facilita siguranța liberei circulații în interiorul Uniunii Eurpene, în contextul pandemiei de Covid-19.  Certificatul nu numai că va demonstra administrarea vaccinului, ci va oferi și detalii (în absența vaccinării) asupra testului negativ pentru Covid (inclusiv test rapid) sau despre prezența anticorpilor în urma vindecării. Începând cu jumătatea lunii iunie, va fi disponibil gratuit, în format digital sau pe hârtie.

Securitatea și autenticitatea certificatului vor fi garantate de un cod QR care poate fi utilizat pentru a verifica prezența datelor în bazele de date. „Cu introducerea Certificatului Verde, scopul este cel de a restabili traficul în interiorul UE într-un mod sigur, responsabil și de încredere”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Nicolae Ștefănuță, europarlamentar USR, a explicat miercuri, la B1TV ce date va conține „Digital Green Certificate”

„Nu se numește doar certificat de vaccinare, ci și de testare și de recuperare. Oamenii care au făcut un test negativ omologat vor putea avea informația în acest document, cei care au avut COVID, la fel, vor avea acea informație. Certificatul nu duce la obligativitatea vaccinării, omul poate să decidă în continuare.

Cetățenii trebuie să se uite în jur și să decidă, o mare majoritate a românilor au înțeles argumentele științifice, există adevărate cozi la vaccin și asta arată o populație matură care înțelege despre ce e vorba, că trebuie să redeschidem economia și să revenim la viețile noastre normale.

Există niște reguli bazate pe evaluările științifice, acest certificat de recuperare nu poate fi unul care să vorbească despre o situație întâmplată cu mai mult de 180 de zile în urmă și vor fi niște explicații clare, bazate pe date științifice.”