sâmbătă, 30 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Dezastru în Spania, 13 români dispăruți în urma inundațiilor. Numărul morților s-a ridicat la 73

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 30 octombrie 2024 Etichete: , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Cel puțin 73 de persoane au decedat și zeci de alte persoane sunt date dispărute în urma celor mai severe inundații din ultimul secol din Spania, provocate de un fenomen meteorologic cunoscut sub numele de „guta frígida” (gola fria).

Sursă foto: El Pais.

- Continuarea după publicitate -

Conform autorităților, cele mai multe victime s-au înregistrat în Comunitatea Valenciană, unde 70 de oameni și-au pierdut viața. Alte decese au fost raportate în provincia Málaga, precum și în regiunea Castilla-La Mancha.

Până la ora 18:00, bilanțul provizoriu indica cele 73 de victime și un număr semnificativ de persoane afectate de calamități, informează ziarul El Pais.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a informat că, prin Consulatul României de la Castellón de la Plana, investighează dispariția a 13 cetățeni români din zona Comunității Valenciene, ca urmare a dezastrului.

- Continuarea după publicitate -

Sursă foto: El Pais.

Autoritățile române mențin un contact constant cu cele spaniole pentru a facilita căutările și a asigura sprijinul necesar, consulatul rămânând disponibil să ofere asistență consulară în caz de necesitate.

MAE a oferit numere de telefon pentru românii care au nevoie de ajutor: +34 964.203.331 și altele specifice, inclusiv un număr de urgență (+34 677 842 467), pentru a asigura suport în timp real prin intermediul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS).

În fața acestei tragedii, ministrul spaniol al Politicii Teritoriale, Ángel Víctor Torres, a declarat că guvernul va institui trei zile de doliu național și va desemna regiunile afectate ca fiind „zone puternic afectate” de inundații.

- Continuarea după publicitate -

De asemenea, autoritățile centrale au promis sprijin financiar atât din fonduri naționale, cât și europene pentru a ajuta victimele și pentru a reface infrastructura afectată.

Ministerul Apărării din Spania a mobilizat echipe de intervenție, inclusiv elicoptere, psihologi militari și câini de căutare, pentru a contribui la identificarea victimelor și la recuperarea persoanelor dispărute.

În orașul Valencia, unde inundațiile au cauzat blocaje rutiere majore și întreruperi de curent ce au afectat aproximativ 115.000 de persoane, oamenii au fost nevoiți să își petreacă noaptea pe acoperișurile vehiculelor sau ale clădirilor.

Pe lângă efectele grave asupra vieților omenești, inundațiile au cauzat și importante probleme logistice. Gestionarul aerian Enaire a raportat devierea a peste 50 de zboruri între aeroporturile din Valencia și Madrid.

- Continuarea după publicitate -

Aeroporturile din Alicante și Malaga au fost și ele afectate de întârzieri și devieri de zboruri, iar personalul de la centrul de control din Valencia a fost nevoit să facă schimbul de tură în această dimineață cu ajutorul pompierilor, pentru a menține siguranța traficului aerian în zona de est.

Trenurile de mare viteză între Madrid și Comunitatea Valenciană, precum și pe ruta Mediteraneană către Barcelona, au fost suspendate.

Printre cei afectați s-a numărat și Guillermo Serrano Pérez, un tânăr de 21 de ani, care împreună cu părinții săi a rămas blocat pe un pod de pe autostrada V-31, cunoscută ca Pista de Silla, în apropiere de orașul Paiporta.

„La ora 20:30, apa a început să vină ca un tsunami, și a trebuit să ne urcăm repede pe unul dintre podurile de pe autostradă. Mașinile parcate au fost complet inundate”, a relatat Guillermo.

- Continuarea după publicitate -

Din apele învolburate, el și familia sa au reușit să salveze o femeie cu un bebeluș și un bărbat care fuseseră surprinși de valul neașteptat.

„Femeia a fost surprinsă de apă mai departe de noi și a trebuit să iasă prin geamul mașinii”, a adăugat tânărul.