vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Diaspora poate vota Președintele României și prin corespondență. Comod, sigur și fără costuri

Scris de: Daniela Stoica , înv Informații utile - marți, 27 august 2019 Etichete: , , , , , ,

În vederea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019, până în dimineața zilei de marți, 27 august, pe site-ul votstrainatate.ro erau înscriși un număr de 25.930 de alegători, număr relativ mic cu cel al românilor aflați în afara granițelor țării. Românii din diaspora pot alege să voteze prin corespondență, un vot sigur și comod care exclude deplasarea la o secție de votare.

Autoritatea Electorală Permanentă a transmis precizări în ce privește înscrierea pe site-ul votstrainatate.ro în care asigură alegătorii din diaspora că datele lor personale nu vor ajunge la alte instituții ale statului român și nu vor fi folosite în niciun alt scop decât cel propus inițial:

- Continuarea după publicitate -

„1. Potrivit art. 29 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, datele și informațiile conținute în Registrul electoral sunt destinate exclusiv proceselor electorale.

2. Menționăm că în cazul datelor alegătorilor români din străinătate care se preînregistrează pe portalul www.votstrainatate.ro, acestea sunt doar la dispoziția Autorității Electorale Permanente și a Ministerului Afacerilor Externe.
3. Listele electorale permanente cu cetățenii romani înregistrați ca alegători în străinătate se întocmesc doar pentru alegerile prezidențiale din acest an”.

În documentul transmis de AEP, președintele instituției, Constantin-Florin Mițuletu-Buică, recomandă românilor din străinătate să nu creadă informațiile menite de fapt să descurajeze exercitarea dreptului de vot prin corespondență sau la o secție de votare mai aproape de casă.

- Continuarea după publicitate -

„Îi asigur pe toți românii din străinătate că datele lor sunt în siguranță și îi indemn să se înregistreze fără rezerve pe portalul www.votstrainatate.ro, recomandându-le să opteze pentru votul prin corespondență, ca modalitate sigură și comodă de vot la distanță, fără cozi, fără deplasări și fără costuri”, a subliniat președintele AEP.

Paşi care trebuie urmaţi pentru exercitarea votului prin corespondenţă:

1.Înregistrarea: completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 500/2016).

2.Primirea documentelor: după primirea documentelor, Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin corespondenţă: două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două autocolante cu menţiunea „VOTAT”, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot; două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară.

3.Votarea: în momentul votării, pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul cu candidatul preferat. Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează. Se completează certificatul de alegător, menţionând data şi semnând olograf, se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează. În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru preşedintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conţine candidatul pentru care optează, alegătorul trebuie să se asigure că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.

- Continuarea după publicitate -

4.Expedierea: în ce priveşte expedierea plicului sigilat care conţine votul său, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are trei variante: îl trimite în ţară, depunând plicul la orice oficiu poştal ori în orice cutie poştală a statului-gazdă; îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa; îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ţara-gazdă după caz.

Poți vedea aici câți români s-au înscris pe portalul www.votstrainatate.ro. Întrebări şi sesizări legate de procedura de preînregistrare şi înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

Foto: cozmaconsultants