vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Directorul Blue Air: „Biletele anulate sunt 20 de milioane de euro, nu avem cum să plătim acum”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - marți, 7 iulie 2020 Etichete: , , , , ,

Foarte mulți clienți ai companiei aeriene Blue Air, printre care și subsemnatul, așteaptă de luni întregi rambursarea banilor pe biletele pentru zborurile anulate. Mai mult, sute de români se plâng că au aflat abia când au ajuns la aeroport că zborurile Blue Air la care aveau rezervare au fost anulate, scrie ziarul Libertatea. Directorul companiei, Oana Petrescu, spune că în prezent nu sunt bani pentru rambursarea biletelor și așteaptă un ajutor de la stat pentru a le putea plăti.

„Din păcate, cu returnarea banilor durează, noi am estimat că în jur de 10 săptămâni, fiindcă trei luni noi nu am încasat nimic. Pur și simplu nu avem de unde! Și atunci, când vom avea surplus față de cât costă să zburăm, începem să plătim”, a spus Oana Petrescu.

- Continuarea după publicitate -

„Biletele anulate sunt 20 de milioane de euro, nu avem de unde să îi rambursăm. Nu e că nu vrem. Și asta e situația la toate liniile aeriene, nu suntem singurii. E o problemă masivă în industrie. Noi așteptăm ajutorul de stat și atunci vom putea plăti, dar până atunci nu avem cum”, a mai adăugat directorul Blue Air, citat de Libertatea.

Compania a intrat luni, 6 iulie 2020, în procedurile de prevenire a insolvenței în așteptarea ajutorului de stat solicitat Guvernului încă de la începutul pandemiei. Avocatul Marian Mihail a explicat ce înseamnă cererea Blue Air și decizia instanței:

„E ca o pre-insolvență, să mai amâni din datorii în mod voluntar, printr-o înțelegere cu creditorii. Cel mai probabil, ei doresc să mai împingă rambursările pentru pasageri ca să se concentreze pe repornirea activității, salarii, leasinguri pentru avioane etc”.

- Continuarea după publicitate -

Potrivit ziarului Adevărul, împrumutul de la Guvernul României, în valoare de peste 65 de milioane de euro, a fost aprobat de Comisia Europeană pentru a fi acordat Blue Air, dar încă nu a ajuns în conturile companiei aeriene. Între timp, veniturile companiei au scăzut dramatic deoarece de la mijlocul lunii martie și până la data de 1 iulie, Blue Air a operat doar câteva zeci de zboruri charter.