joi, 8 iunie 2023
Informația fără granițe


Doi părinți români din Spania riscă să stea ani grei la închisoare. Și-au obligat fiica să cerșească și au abuzat de ea

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 8 ianuarie 2022 Etichete: , , , , ,

Doi părinți de naționalitate română, rezidenți în localitatea Padrón (A Coruña) și-au forțat fiica în vârstă de 14 ani să cerșească zilnic, de dimineața până noaptea târziu, la ușile supermarketurilor din Santiago de Compostela, capitala Galiciei. Dacă nu strângea suma de bani dorită de părinți, copila era bătută, iar tatăl ei nu a ezitat chiar și să abuzeze de ea prin intermediul raporturilor intime în mod repetat.

Acuzațiile, informează El Correo Gallego, sunt cuprinse în rechizitoriul Procuraturii împotriva cuplului care va sta în banca inculpaților secției a șasea a Tribunalului Provincial din A Coruña joia viitoare, 13 ianuarie, pentru judecarea unui proces ce va începe la ora 09:30. Nu mai puțin de 24 ani de închisoare cere Parchetul, ca și pedeapsă, pentru principalul inculpat, în timp ce, pentru soția sa, se cere o pedeapsă de 12 ani de închisoare.

Potrivit rechizitoriului procurorului, faptele datează din anul 2014, atunci când cuplul de români își ducea fiica de la Padrón la Santiago dimineața devreme, o lăsa la ușile diferitelor unități alimentare din oraș și o obliga să cerșească bani de la trecători. Apoi o lua înapoi noaptea și îi cereau banii colectați. Conform anchetatorilor, această situație a durat până pe 10 septembrie 2018, moment în care părinții și-au dus, ca de obicei, fiica la cerșit și i-au spus că nu mai vor ca ea să se întoarcă acasă.

Așa cum este precizat în rechizitoriu, cei doi îi aplicau fetei în mod constant diverse lovituri, o trăgeau de păr și o bruscau continuu. Procurorul susține că mama ei a lovit-o chiar cu mătura pe spate și că episoadele de violență se agravau mai ales atunci când fata nu obținea suficienți bani din practica cerșetoriei forțate.

Dincolo de acest calvar pe care minora l-a îndurat de-a lungul întregii copilării, între lunile iunie și august 2018, ea a fost și victima rapoartelor intime, forțate și constante, cu tatăl ei.

În repetate rânduri, și cu intenția de a-și satisface dorințele animalice, bărbatul și-a forțat fiica să întrețină cu el relații intime orale și anale, împotriva voinței ei, sub amenințarea că altfel se va sinucide sau îi va spune mamei că este bisexuală. Conform Parchetului, aceste abuzuri au avut loc în locuința familiei, în mașină și în diferite locuri virane.

Mai mult, la începutul lunii august 2018, cu ocazia unei călătorii în familie, ambii inculpați și-au ținut fiica privată de libertate o perioadă de o lună de zile, timp în care cuplul nu a ezitat să o maltrateze prin diverse metode, lovind-o chiar și cu capul de perete. În plus, mama ei a lovit-o în mod repetat cu mâna și cu un papuc. În ciuda tuturor acestor evenimente, fata nu a primit niciodată asistență medicală.

Faptele celor doi inculpați cumulează o infracțiune de cerșetorie cu minori, la care se adaugă o alta de violență domestică obișnuită, o infracțiune de abuz sexual în formă continuată, precum și alta de sechestrare ilegală. Astfel, tatăl minorei este acuzat, conform articolelor 27 și 28 din Codul Penal, pentru toate infracțiunile menționate anterior, în timp ce mama este acuzată, conform acelorași articole, doar ca autor a unei infracțiuni de cerșetorie cu minori, a unei infracțiuni de violență domestică obișnuită și a alteia de sechestrare ilegală.

Având în vedere faptul că ambii părinți sunt supuși circumstanțelor agravante legate de gradul de rudenie, Parchetul solicită următoarele pedepse cu închisoarea: pentru tatăl fetei solicită 24 ani de închisoare (din care 12 pentru agresiune sexuală), în timp ce pentru mamă pedeapsa solicitată ar fi de 12 ani, pe lângă ordinele de restricție corespunzătoare, după ce vor părăsi penitenciarul.

Inculpații se află în închisoare din 22 mai 2021, însă acest ordin a fost emis ca urmare a plângerii depuse de o soră mai mică a victimei. În ciuda plângerii existente și a gravității acuzațiilor, cei doi inculpați nu au intrat inițial în arest preventiv dar, pe 25 aprilie 2019, Curtea de Instrucțiuni Nr. 2 din Padrón a impus pur și simplu cuplului interdicția de a se apropia la o distanță de 300 de metri și de a comunica cu presupusa victimă în tot timpul anchetării cazului.

Totul s-a schimbat în mai 2021, atunci când sora mai mică a victimei, o adolescentă de 15 ani, a fost salvată de agenții Poliției Autonome și Gărzii Civile de adevăratul calvar pe care îl suferea în propria familie. Părinții ei ar fi intenționat să o vândă unor compatrioți pentru a o căsători cu forța, fără să țină cont de refuzul ei categoric.

Iar aceasta nu a fost singura umilință pe care a suferit-o. Tânăra și-a acuzat părinții, dar și sora, de numeroase episoade de abuz. Având în vedere probele depuse, pe 22 mai 2021, judecătorul de instrucție din Padrón, circumscripția judiciară în care familia își avea reședința, a decis ca cei doi părinți să intre în arest preventiv fără posibilitatea eliberării prin cauțiune.

Povestea celeilalte fete a cuplului datează de la sfârșitul lunii martie 2021, când adolescenta, școlarizată, de când a ajuns în Spania în urmă cu câțiva ani, a constatat că urmează să fie vândută printr-o căsătorie convenită de părinții ei cu o altă familie de români. Ea a refuzat, așa că a primit o bătaie soră cu moartea, în urma căreia a avut nevoie de numeroase zile pentru a se recupera. Unele fapte întâmplate atunci încă se judecă.

DISTRIBUIE