joi, 25 aprilie 2024
Informația fără granițe


Doi români din Spania, acuzați că au cumpărat un copil nou-născut cu 2.000 de euro de la o tânără conațională

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 29 martie 2023 Etichete: , , , , , ,

Un român de 42 de ani și două românce de 43 și 28 de ani au fost arestați marți, 28 martie de Poliția Națională a localității Don Benito-Villanueva din Spania  (comunitatea autonomă Extremadura) pentru că ar fi săvârșit o infracțiune de simulare a nașterii și alterare a paternității, cuprinsă în articolul 221 din Codul Penal spaniol.

După cum relatează publicația Canal Extremadura, este vorba despre un cuplu format de bărbatul de 42 de ani și de femeia de 43 de ani, care ar fi plătit 2.000 de euro pentru a păstra copilul născut marți dimineață de femeia de 28 de ani la spitalul din Don Benito-Villanueva. Contractul de cumpărare ar fi fost agreat în România sub pretextul unei așa numite sarcini surogat.

Proaspăta mămică a primit deja externarea medicală, iar în cursul aceleiași zile de miercuri, 29 martie, a dat o declarație la secția de poliție din localitate. După cum a explicat avocatul apărării, Angel Luis Garcia, mama nu a putut da o declarație în ziua precedentă pentru că a leșinat. El a subliniat că femeia este foarte afectată de cele întâmplate.

Avocatul Fernando Cumbres, a analizat principalele indicii pentru a putea înțelege acest caz din punct de vedere juridic. Acesta a subliniat că este ceva „extrem de grav” și tocmai de aceea eventualele pedepse despre care vorbește acuzarea, între unu și cinci ani de închisoare, „mi se par destul de mici”.

„Va fi necesar să se solicite o serie de ajutoare justiției române pentru a lămuri pe deplin acest caz. Și este posibil ca tânăra care a născut bebelușul să reclame o situație de vulnerabilitate și nevoie în țara ei, iar acest lucru va fi apreciat în ancheta cazului”, a adăugat avocatul spaniol.

El a subliniat că nu poate fi vorba despre o sarcină surogat, deoarece nu a existat nicio participare biologică a cumpărătorilor. Cumbres s-a exprimat clar despre „vânzarea unui copil”.

Referitor la asemănarea dintre acest caz și altul apărut acum câteva zile la Sevilla, avocatul a precizat că „se pare că avem de-a face cu un fel de practică în România, care este cumpărarea acestor minori de către români expatriați care locuiesc în Spania”.

De aceea el a avertizat: „Autoritățile spaniole trebuie să fie foarte atente la sosirea femeilor românce care vin însărcinate, pentru că am putea avea de-a face cu trafic de ființe umane”.

În final, Cumbres și-a exprimat regretul că „Spania nu a implementat pe deplin Convenția Europeană de la Varșovia și aceasta ar fi cheia pentru creșterea pedepselor”.

După cum relatează El Pais, Poliția Națională a raportat miercuri, 29 martie, arestarea unei a patra persoane, un bărbat de 30 de ani, fratele uneia dintre persoanele arestate marți.

Ambii frați ar fi călătorit în România cu scopul de a o aduce pe așa-zisa mamă-surogat în Spania pentru a naște în Extremadura. Odată cu această nouă arestare, acum sunt patru persoane acuzate pentru presupusa lor implicare în dosar.

Cei arestați sunt cuplul care trebuia să păstreze copilul, fratele arestat miercuri și mama care a născut copilul. Toți au naționalitate română (deși primii trei sunt rezidenți în Spania) și tot de miercuri sunt la dispoziția Tribunalului de Primă Instanță și Instrucțiune numărul 1 din Don Benito.

Inițial, inculpații trebuiau audiați de marți, dar procesul a fost amânat din cauza lipsei unui interpret în limba română, după cum a raportat Curtea Superioară de Justiție din Extremadura.

Deși cuplul ar fi plătit 2.000 de euro în România în schimbul păstrării copilului nou-născut, avocatul apărării, Garcia, neagă acest lucru și afirmă că declarațiile date de mamă în fața Poliției sunt nule pentru că nu au fost făcute în prezența unui avocat.

Potrivit acestuia, cuplul arestat nu avea intenția de a păstra copilul, nu ar fi plătit nimic pentru el și au vrut doar să o ajute pe tânără să nască într-un spital adecvat, dată fiind situaţia spitalelor din România.

Avocatul apărării a susținut că femeia care a născut în Don Benito plănuia să lucreze în Spania.

„Femeia a venit prima și apoi va veni soțul ei. Cuplul arestat are deja o fiică care s-a născut prin fertilizare in vitro”, a adăugat el.

Cât despre viitorul nou-născutului, Junta de Extremadura (organul colegial de conducere al comunității autonome Extremadura) a raportat că o familie de plasament se va ocupa de el în următoarele luni, sub o tutelă care va fi menținută până la pronunțarea justiției.

Jose Maria Vergeles Blanca, ministrul Sănătății și Serviciilor Sociale, a explicat că procedura de urgență va fi folosită pentru a preveni internarea bebelușului într-un centru pentru minori.

„Au fost deja aleși asistenții maternali, ceea ce va asigura ca minorul să primească stimularea, socializarea și afecțiunea necesare”, a declarat Blanca potrivit El Pais.

Ministrul a explicat că poziția Juntei este de a avea „cel mai puțin număr posibil de copii de la zero la șase ani stagiari în centrele pentru minori care optează pentru plasament”.

Junta de Extremadura a evidențiat munca profesioniștilor de la Spitalul Don Benito-Villanueva și a Poliției Naționale în acest caz.

DISTRIBUIE