vineri, 19 aprilie 2024
Informația fără granițe


Dosarele de pensie ale românilor care au muncit în străinătate. Ministrul Muncii: „Nu vrem să rezolvăm problemele oamenilor”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România Știri - luni, 5 octombrie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Întârzierile uriașe pentru soluționarea dosarelor de pensie cu care se confruntă românii care au muncit în străinătate nu mai sunt o noutate pentru nimeni și nici faptul că angajații Casei de Pensii din România nu-și dau silința nicicum să-și facă datoria. Cu toate acestea, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, ține să sublinieze încă o dată, printr-o postare publicată recent pe Facebook, problemele din această instituție a statului român de care se lovesc conaționalii noștri atunci când a sosit vremea să iasă la pensie.

„La pensii comunitare se vede cel mai pregnant cum instituțiile noastre fac lucrurile de o formalitate înspăimântătoare. Nu mai am nicio disponibilitate să scuz implicarea sumară a atașaților de muncă. Eu nu aș avea liniște până nu s-ar rezolva toate problemele”, a scris Violeta Alexandru pe rețeaua de socializare.

Potrivit celor relatate de ministrul Muncii, funcționarii Casei de Pensii încearcă să soluționeze dosarele oamenilor doar pentru a nu fi acuzați că nu fac nimic, contactând în mod superficial autoritățile statelor străine pentru a cere informații și dacă nu primesc niciun răspuns, nu se deranjează să insiste nici după un an de zile.

„Nu scuz autoritățile din alte țări, sub nicio formă (sunt multe cauze care pleacă de acolo), dar sunt foarte atentă la cei din casele de pensii din România. Doar cu titlu de exemplu, pentru a calcula pensia comunitară, se trimit mesaje pentru a solicita date despre numărul anilor în care românii noștri care au lucrat în alte țări, au avut contribuții și se trimit la câte o adresă de e-mail generală ca să nu spun oarecare. Și acolo zac.. Dacă răspunde cineva bine, dacă nu, timpul trece. Dacă vine un ministru insistent, se mai trimite un email și … atât”, a ținut să precizeze ministrul Muncii.

„Incredibilă conformare a sistemului public. Dacă întrebi ce se întâmplă, vin hârtiile care arată că s-au trimis niște e-mailuri. Nu vrem să rezolvăm problemele oamenilor. Nu se vrea efort în sistem. Puțini, mult prea puțini oameni din sistemul public, se străduiesc. Da, o reformă de profunzime trebuie făcută de urgență. Evaluările fiecărui angajat din sistemul public trebuie făcute de o entitate externă, cu toată obiectivitatea. Nu legile sunt problema ci efectiv reformarea sistemului. Prea multă siguranță cu privire la locul de muncă inhibă performanța”, a mai adăugat Violeta Alexandru.

În opinia ministrului Muncii, „este datoria instituțiilor publice să soluționeze un dosar de pensie în 45 de zile – cel național – respectiv într-un “termen rezonabil” – cel comunitar”. Cu toate acestea, sunt cazuri în care unii români din străinătate așteaptă și de 2-3 ani soluționarea dosarului. Mai mult, într-unul din cazuri, pe care publicația noastră vi l-a prezentat în exclusivitate în urmă cu câteva luni, doamna Victoria Ghebaru din Castellon, Spania, s-a trezit după aproape un an de așteptare că dosarul ei este clasat.

„Sunt probleme peste tot. Eu am început să mă implic tot mai mult în deblocarea lucrurilor la nivelul celor două țări – Spania și Italia- în care avem comunități mari de români și, deci, multe cereri. Le-am abordat pe cele mai grele. Israelul are alt tip de probleme – sunt în contact cu autoritățile. Aici este o chestiune de decizie guvernamentală/politică. Voi reveni cu bilanțul foarte curând pentru Spania și apoi pentru Italia precum și cu explicarea cauzelor specifice. În timp ce urmăresc cele două țări, m-am hotărât brusc să verific și situația unei țări fără multe dosare întârziate dar cu termene foarte mult depășite. Portugalia. Am cerut sprijinul ambasadorului Portugaliei de la București pentru a pune Casele de pensii naționale în contact”, a mai precizat Violeta Alexandru în postarea ei.

Puteți citi mai jos textul integral publicat de ministrul Muncii din România.

DISTRIBUIE