vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Două județe din nordul țării pe primele locuri la numărul de copii lăsaţi acasă de părinţii plecaţi la muncă peste hotare

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 29 decembrie 2021 Etichete: , , , , , , , ,

Copiii lăsaţi singuri acasă de către părinţii plecaţi la muncă în străinătate trăiesc adevărate drame. Sunt aproape 100 de mii de fetiţe şi băieţei care nu au spre ce braţe să alerge atunci când vor să simtă iubirea. Mulţi se îmbolnăvesc de dorul părinţilor, iar unii ajung să îşi ia viaţa. Copiii lăsaţi singuri acasă sunt una dintre cele mai adânci răni ale României.

Statisticile arată că pe primul loc în topul naţional la numărul de copii lăsaţi acasă de părinţii plecaţi la muncă peste hotare se află judeţul Suceava. Cei mai mulţi sunt în comunele unde imigrarea a fost masivă, precum Lozna sau Dersca, informează Adevărul. Sunt de altfel şi localităţi unde autorităţile locale au luat tot felul de măsuri pentru a contracara efectele lipsei părinţilor. Mulţi copii rămân în grija bunicilor, de multe ori prea în vârstă pentru a-i ajuta la teme.

- Continuarea după publicitate -

Botoşaniul se află pe locul doi. Mai precis, este vorba despre 5.421 de copii rămaşi în grija bunicilor, unchilor sau vecinilor. Confruntându-se cu aceleași probleme privind educația copiilor, în multe comune botoşănene au fost înfiinţate şcoli de tip after-school, unele special făcute pentru consilierea copiilor lăsaţi de părinţi acasă.

Separarea copiilor de părinţi lasă urme adânci în sufletele lor. Unii încep să aibă rezultate slabe la şcoală sau chiar abandonează şcoala. Alţii încep să sufere de depresie.

Conform Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, 75.136 de copii aveau părinţii plecați la muncă în străinătate, în decembrie 2020, din care 13.253 de copii cu ambii părinţi plecaţi şi 9.409 copii cu părintele unic susţinător plecat. Numărul copiiilor lăsați acasă singuri de părinții plecați să câștige o pâine peste hotare este în realitate mult mai mare.

- Continuarea după publicitate -

7.500 de copii au fost ajutaţi de Salvaţi Copiii până acum. Aproape 10 la sută dintre ei nu şi-au mai văzut părinţii de mai mult de patru ani.