fbpx
miercuri, 17 august 2022
Informația fără granițe


Drama Dorinei și a fiului ei din Spania, paralizat în urma unui accident de muncă. A lăsat România la bătrânețe pentru a avea grijă de el

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 26 aprilie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Dorina, așa cum îi spun cei apropiați, se numește de fapt Tudorița Iatan și este o mamă de naționalitate română care de 10 ani este alături de fiul său Cătălin, în vârstă de 43 de ani, după ce acesta a suferit un groaznic accident de muncă la data de 28 mai 2012 pe un șantier din Madrid, în urma căruia a rămas țintuit într-un scaun cu rotile, cu handicap locomotor permanent.

Cătălin, scrie Realitatea.net, a emigrat în Spania cu speranța unui trai mai bun, iar după ce își găsise un loc de muncă în construcții și se stabilise în localitatea Coslada din provincia Madrid, s-a căsătorit și soția sa tocmai ce îi născuse o fetiță. Viața lui Cătălin luase deja calea pe care acesta o visase dintotdeauna.

Din nefericire, visurile lui Cătălin s-au năruit în mai 2012 atunci când, potrivit declarației date de colegul său de muncă de naționalitate ecuadoriană, a fost rugat să repare un aparat de aer condiționat și s-a urcat pe o scară, la înălțimea de 12 metri. Scara era instabilă, așa că românul a fost nevoit să urce pe acoperiș.

Acesta a cedat sub greutatea lui Cătălin, care a căzut în gol de la acea înălțime. Ghinionul a făcut ca bărbatul să se lovească în cădere cu capul de niște utilaje aflate dedesubt. Șapte luni de zile a stat Cătălin în comă, singura sa speranță fiind Dorina, mama sa sosită din România, care s-a încăpățânat să ignore părerile medicilor care nu-i dădeau șanse de supraviețuire fiului său.

Cu lacrimi în ochi, femeia povestește cum s-a îmbarcat în primul avion, la aflarea veștii, și a ajuns în Spania: „Nu știam nici măcar să spun bună ziua în spaniolă, dar știu că dacă aș fi rămas acasă, fiul meu ar fi fost mort astăzi!”

Din păcate, accidentul fiului său nu era singurul necaz pe care îl avea de înfruntat. Soția lui Cătălin divorțase și, cu ajutorul documentelor medicale, reușise să convingă funcționarii băncii unde Cătălin își ținea economiile că este moștenitoarea de drept a banilor acestuia.

În consecință, a reușit să scoată toți banii soțului, fiind convinsă că tatăl propriei fetițe nu-și va mai reveni niciodată din comă. Mai mult, deoarece obținuse tutela lui Cătălin, a beneficiat de ajutorul dat de statul spaniol în asemenea cazuri, timp de cinci luni.

„Pe la spital trecea doar dacă avea nevoie de vreo hârtie, ba chiar a fost pe punctul de a semna un document prin care Cătălin urma să fie deconectat de la aparatele care-l țineau în viață” povestește Dorina.

Dar mama lui Cătălin a sperat și a luptat din răsputeri ca fiul ei să mai beneficieze de o ultimă șansă. Deși trebuia să alerge între tribunal și spital, Dorina a reușit în cele din urmă să obțină tutela fiului său și, abia după cinci luni, a putut încasa ajutorul financiar cu care să-i cumpere fiului cele necesare.

Dorina își amintește cum, în ziua când Cătălin s-a trezit din comă, a sunat-o pe fosta ei noră ca să-i dea vestea minunată, dar aceasta i-a închis pur și simplu telefonul în nas.

„A stat aproape un an în spital, o dată nu a venit să-l vadă, ca orice soție normală. De câte ori venea, ne certam. Îmi ajung degetele de la o mână să număr vizitele pe care i le-a făcut lui Cătălin și atunci venea doar după documente”, mărturisește Dorina.

Deși bătrână și bolnavă, Dorina a rămas îngerul păzitor al fiului său chiar și după 10 ani, deoarece ea îl spală, îl hrănește și merge cu el la recuperare. În tot acest timp, mulți români cu suflet mare l-au ajutat material pe Cătălin, după ce au aflat calvarul prin care acesta trecea.

Dorina își amintește: „Doamna Ionela Prodan a organizat în 2017 un concert caritabil la Madrid. Am înțeles că era o zi importantă pentru ea, dar a lăsat tot și a venit aici”.

În schimb, tot de un deceniu, familia lui Cătălin încearcă fără succes să obțină despăgubiri de la angajatorul unde acesta lucra atunci când a avut loc accidentul.

„Lupt pentru drepturile celor cu accidente de muncă, procesele stau pe loc, de aproape 11 ani niciun rezultat final. Avem senatori și deputați de diaspora. Implicarea lor ar trebui să fie mare. La noi, cheltuiala de spitalizare a costat un milion de euro, nu s-a făcut mare lucru pentru el. De 32 de ani, ei nu fac nimic pentru comunitatea românească. Domnii care reprezintă diaspora își văd la partid de ale lor”, a conchis întristată Dorina, acest înger rătăcit într-o lume în care empatia devine tot mai rară.

Foto articol: Realitatea.net/captură video

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi