joi, 20 iunie 2024
Informația fără granițe


Drama unei românce care a muncit 20 de ani în străinătate pentru a construi o casă și a găsit-o vândută când s-a întors în țară

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Blog Din diaspora Din România Știri - marți, 4 iunie 2024

O ieșeancă în vârstă de 64 de ani, se confruntă cu o situație extrem de dificilă după ce și-a pierdut casa în care a investit ani de muncă și economii.

Elena Dobrică a plecat la muncă în străinătate în urmă cu 20 de ani și spera să-și construiască o casă pe un teren primit cadou de la o rudă a concubinului ei de la acea vreme, terenul fiind în satul Bosia din comuna ieșeană Ungheni.

Cu toate acestea, povestea ei s-a transformat într-un coșmar, așa cum relatează BZI.

„Eu am plecat în anul 2003, în Spania, eram împreună cu un bărbat, dar nu eram căsătoriți. Am plecat să fac bani pentru că am primit fără acte un teren de la o mătușă de-a lui și voiam să ne facem casa noastră în care să stăm. Mătușa lui ne-a spus că ne dă terenul cadou, care este izlaz, să ne facem casă, dar nu are acte pe el.

Așa am făcut, am plecat la muncă în Spania, iar fostul meu bărbat a luat-o destul de grav pe calea băuturii. Eu îi trimiteam bani pentru a mai face ceva la casă și el bea de toți banii.

Așa că am început să îi trimit bani mamei lui, pe numele Elena Ilie. Am chitanțe tocmai din acei ani și am dovada că i-am trimis bani”, a declarat Elena pentru sursa citată.

După câțiva ani, conaționala noastră s-a hotărât să se despartă de partenerul ei din cauza consumului excesiv de alcool al acestuia, dar ea s-a înțeles cu bărbatul să rămână el în casă până se întoarce din străinătate, apoi să o lase pe ea să stea acolo.

„Undeva prin anul 2007, parcă, m-am despărțit de el pentru că nu mai suportam faptul că a luat-o pe căi greșite, ale băuturii, dar eu am rămas în continuare în Spania, la muncă, pentru că aveam nevoie de bani, desigur.

Eu i-am spus bărbatului să stea în continuare în casa pe care am ridicat-o, dar în momentul în care o să mă întorc în țară o să facem în așa fel încât să o vindem sau să stăm în ea separat.

A stat în ea timp de ani buni, iar prin anul 2015, dacă nu mă înșel, a murit. În anul 2005 am făcut racordare la curent și pe factură apare numele meu, dar, când eu eram în continuare la muncă, în Spania, fostul meu bărbat, care acum este decedat, a trecut contractul de la curent pe numele tatălui lui”, a mai precizat Elena.

La ceva timp după ce fostul concubin al româncei din Spania a murit, a decedat și tatăl lui, acesta fiind de fapt proprietarul terenului, deoarece făcea parte dintr-un grup de moștenire alături de frații lui. Cu toate acestea, moștenirea nu a fost dezbătută încă.

Într-un final, Elena Dobrică a decis să se întoarcă definitiv în țară, dar a avut parte de o surpriză foarte urâtă: ea a descoperit că în casa muncită de ea locuiau o femeie și un bărbat fără niciun drept legal. Mai mult, acele persoane, care locuiesc acolo și în prezent, nu au nicio dovadă că le aparține.

Asta după ce Elena Ilie, mama fostului concubin al româncei întoarsă din Spania, a decis să vândă casa pentru suma ridicolă de 4.000 de euro unor persoane din sat. Și totul fără să fie semnat niciun act, ceea ce oricum ar fi fost imposibil deoarece bătrâna nu avea niciun drept asupra terenului sau a casei.

„Eu am muncit în continuare în Spania și, când m-am hotărât să mă întorc în țară, în urmă cu trei ani, să stau și eu la casa mea, în care am băgat bani de-a lungul anilor, am avut o surpriză uriașă.

Mama fostului meu bărbat a vândut casa în care eu am băgat bani și a vândut-o așa, fără acte, cu o sumă care se învârtea în jurul a 4.000 de euro.

Aceste persoane stau în casa în care am băgat eu bani, de trei ani de zile, nu îmi pot da seama cum o femeie la vârsta de 75 de ani poate face așa ceva, dar nici pe cei doi nu îi pot înțelege cum au putut da banii pe o casă, unde știa tot satul că este a mea.

Cei doi care s-au mutat acolo, în casă, se cunosc cu primarul comunei, deci cine știe. Eu nu am primit nici măcar un leu, este o situație foarte complicată.

Am fost la primărie și nu au vrut să îmi spună pe numele cui este terenul și nimeni nu mă ajută în niciun fel să îmi recuperez casa unde am băgat bani. Eu la un avocat nu mă pot duce pentru că știu că mi se cere o sumă mare de bani și nu îmi permit”, s-a mai plâns Elena.

Cătălin Ciobanu, persoana care a ocupat casa Elenei Dobrică, susține că a avut o înțelegere cu mama fostului său partener și că i s-a permis să locuiască acolo. Cu toate acestea, nu există acte legale care să susțină dreptul său asupra proprietății.

„Casa aceasta am luat-o de la doamna Elena Ilie, iar Elena Dobrică a venit la mine acasă, unde m-am mutat acum trei ani. Ea a fost în concubinaj cu băiatul doamnei Ilie de la care am luat eu casa.

Aici, unde este locul de casă, este izlaz. Eu am fost la primărie acum câțiva ani și l-am concesionat pe 99 de ani. Doamna asta de ce nu a venit deloc în țară?

Are atâția ani de când este plecată, dacă nu o luam eu, era vai de capul ei casa și tot. Și-așa că este vai de capul ei, dar de trei ani tot bag bani în ea”, a povestit Cătălin Ciobanu.

Primarul comunei Ungheni, Iulian Marcu, a declarat pentru jurnaliștii ieșeni că terenul pe care a fost construită casa este parte a unei moșteniri și trebuie dezbătută situația legală.

El a sugerat că Elena Dobrică ar trebui să discute cu familia fostului său partener sau să caute ajutor în instanță pentru a-și recupera casa.

„Domnul acesta care stă acum în acea casă a venit la primărie să întrebe cum poate să cumpere casa, a decedatului Ilie Remus, și i-am spus că se poate vinde printr-o dezbatere de moștenire cu toți autorii care sunt pe titlu, după care să facă și edificarea acelei clădiri, iar mai apoi să facă o vânzare-cumpărare cu proprietarul casei. Acum, terenul este pe titlu cu cei șase moștenitori, dintre care doar doi mai trăiesc.

Dacă Elena Dobrică susține că a contribuit cu bani la acea casă, eu o sfătuiesc să meargă și să discute cu familia decedatului sau să meargă pe cale legală, în instanță”, a transmis Iulian Marcu, primarul din Ungheni, în legătură cu situația ieșencei plecate la muncă în străinătate și rămasă fără casă.