miercuri, 22 martie 2023
Informația fără granițe


Drama unei românce din Spania bolnavă de cancer: fiica sa a fost luată de serviciile sociale fără nicio explicație

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 15 martie 2023 Etichete: , , , , ,

Mioara Mureșan, o femeie de naționalitate română care trăiește în Spania de 17 ani, a denunțat faptul că Junta de Andalucia (instituția care organizează autoguvernarea Comunității Autonome Andaluzia, în Spania) i-a retras fiica de 14 ani de la școala unde învăța în provincia Sevilla fără a-i oferi nicio explicație. Fata a fost dusă la un centru de minori.

Mioara Mureșan, care mai are doi copii minori în vârstă de 11 și 4 ani, unul dintre ei cu un partener spaniol, a fost operată recent de cancer, motiv pentru care a fost găzduită o perioadă în casa unei prietene.

Mioara Mureșan. Sursa foto: Diario de Sevilla

După cum relatează publicația locală Diario de Sevilla, Ministerul Incluziunii Sociale, Tineretului, Familiei și Egalității din Spania a fost de acord cu  decizie de abandon temporar al școlii de către fiica Mioarei Mureșan, luată pe 13 februarie.

În aceeași zi, funcționarii de la serviciile sociale și agenții din Poliție s-au prezentat la Școala Gimnazială unde învăța fata și au dus-o direct la un centru de minori.

Avocatul româncei, Jose Antonio Sires (de la firma Sires Abogado din Sevilla) a explicat publicației locale că românca a aflat decizia autorităților spaniole de la mama ei (bunica fetei), care locuiește în România.

Avocatul a explicat că minora a fost retrasă de la școală fără ca mama sa „să știe despre acțiunea extrem de importantă care urma să fie realizată prin decizia delegației de Incluziune Socială”.

Această delegație a apreciat că situația lipsei de protecție a minorei este gravă, dar a menționat că „nu știe la ce se referă și nici cine a depus plângerea pentru a deschide dosarul”.

Avocatul a adăugat că Mioara Mureșan, care mai are doi copii minori în vârstă de 11 și 4 ani, unul dintre ei cu un partener spaniol, a fost operată recent de cancer, motiv pentru care a fost găzduită o perioadă în casa unei prietene.

Conaționala noastră a fost înștiințată abia după o săptămână, pe 20 februarie, printr-o scrisoare cu număr de înregistrare pe care nu a putut-o ridica de la poștă decât a doua zi.

Scrisoarea conținea un bilet scris cu pixul și fără nicio formalitate îi aducea la cunoștință următoarele: „Veniți în cursul dimineții la Serviciul pentru Protecţia Copilului.” Această „notificare” a fost semnată în aceeași zi în care fiica sa cea mică fusese deja retrasă de la școală.

Avocatul româncei a depus o plângere civilă la Tribunalul de Familie pentru a se opune deciziei administrative luată de Junta de Andalucia.

De asemenea, Sires a anunțat presa locală că nu exclude exercitarea „procedurilor penale și a anumitor măsuri de investigare în sprijinul clarificării faptelor și controlului procedurii administrative desfășurate”.

Avocatul a insistat pentru aceste demersuri juridice, justificând: „ Nu se știe oficial de ce fiica i-a fost luată”. Sires a subliniat faptul că clienta sa, care este mamă singură cu trei copii minori, se află de mulți ani în Sevilla și că se bucură de susținerea vecinilor săi.