joi, 21 noiembrie 2019
Informația fără granițe


Elena Pagu, 93 de ani, campioană mondială la atletism: „Românii ar trebui să alerge. Dar să nu fugă din țară”

Scris de Daniela Stoica , înv Din România Evenimente - miercuri, 11 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Elena Pagu este o româncă în vârstă de 93 de ani și a câștigat numeroase medalii mondiale, europene și balcanice la campionate de marș sportiv rezervate categoriei sale de vârstă.

De 9 ori campioană mondială, de 4 ori campioană balcanică și de 5 ori campioană europeană, Elena Pagu este o adevarată legendă la nivel național și internațional. Ea a început să alerge la 57 de ani, după ce a ieșit la pensie, pentru a scăpa de o depresie puternică. Participă acum în concursurile rezervate categoriei de vârstă 90+, dar de multe ori, scoate rezultate mai bune decât sportivii înscriși în competițiile 70+ si 80+.

Elena Pagu s-a născut într-un sat din județul Neamț, a fost căsătorită de trei ori și nu are copii.

La începutul lunii septembrie 2019, sportiva veterană din România a participat la European Masters Athletics Championship, care se desfășoară la Veneția (Italia), în proba de 5.000 metri pentru alergătoarele de peste 90 ani. Femeia, care deține recordul european, a primit o veste bună, ea a fost singura atletă înscrisă în această probă și a câștigat medalia de aur pe Stadio Comunale di Eraclea din Jesolo, pe 6 septembrie.

În acest an, la împlinirea venerabilei vârste de 93 de ani, primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, a acordat o distincție specială doamnei Elena Pagu, în semn de respect și apreciere pentru performanțele umane si sportive extraordinare și pentru contribuția semnificativă adusă în dezvoltarea sportului românesc.

Elena Pagu a povestit pentru Hotnews că atunci când a început să alerge, toată lumea o privea ciudat. Nu i-a fost deloc simplu să treacă peste ironiile celor din jur. Imediat după pensionare a făcut depresie și atunci s-a apucat de alergat. „Alergarea, la noi în țară, are o tradiție mai târzie. Când mi-am terminat activtatea mea de 35 de ani de asistentă de ocrotire, am făcut un sindrom depresiv, de inactivitate. Atunci, soțul meu a zis: ia-ți o pereche de încălțăminte comodă și du-te să alergi! Și m-am dus la marginea unei păduri și alergam.”

Mulți oameni credeau despre mine că am înnebunit atunci când mă vedeau alergând, transpirată. Îmi spuneau: „ce e cu tine, cine te-a fugărit?!” Alții spuneau că ar fi mai bine să merg la biserică, nu să alerg ca o nebună. Într-o zi, alergam pe lângă o cârciumă iar cineva mi-a spus: „de ce fugi, mamaie? Hai să bem o țuică fiartă!” I-am răspuns: „Mi-a fost furat ceasul, alerg după hoț, poate îl prind”.

La întrebarea cât de sănătoși sunt românii, Elena Pagu răspunde:

„Românii au luat tot felul de preparate din străinatate, care în mod sigur au o doză de nepermis pentru organism. Ar trebui să luăm din străinătate, dacă mai luăm, numai ce este natural și nefabricat. Acum, ne-am emancipat așa de tare, încât și morcovii îi aducem de la Honolulu. De ce, oare? Noi nu mai suntem în stare să cultivăm morcovi și roșii? Acum nu suntem atât de sănătoși cum am fost. Oamenii care sunt mai harnici și care fac multă mișcare în gospodărie se bucură de o oarecare longevitate. Totuși, nu este același lucru ca atunci când alergi. Tocmai de aceea, românii ar trebui să alerge. Dar să nu fugă din țară”!

 

Elena Pagu. Foto: Ediția de Dimineață