sâmbătă, 5 octombrie 2024
Informația fără granițe


Emigrarea românească lasă în urmă o țară depopulată și îmbătrânită. O țară cu tot mai puțini copii

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - luni, 23 septembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Într-un articol pentru ziare.com, Sebastian Burduja, Managing Partner al companiei RISE Consortium, o platformă globală de investiții dedicată dezvoltării României, aduce în discuție marea problemă a emigrării românești, care va avea pentru viitor consecințe dezastruoase pentru țara noastră. „Ne pleacă forța de muncă, ne pleacă plătitorii de taxe. Vedem doar cifre. Uităm, însă, ce este în spatele acestor statistici. O țară depopulată și îmbătrânită. O țară cu tot mai puțini copii”, este de părere Burduja.

Emigrarea unor categorii de cetăţeni activi, care ar fi putut contribui la dezvoltarea României, reprezintă o pierdere semnificativă, cu consecinţe  pe termen lung. Deosebit de îngrijorător este faptul că nu se face aproape nimic pentru a se stopa acest fenomen.

- Continuarea după publicitate -

„România pierde anual sute de mii de români, fără să încerce nimic pentru a-i păstra acasă pe cei din țară și pentru a-i aduce înapoi pe cei care deja au plecat”, scrie Sebastian Burduja care a lucrat ca expert în domeniul dezvoltării regionale pentru Banca Mondială, la sediul central din Washington, D.C. A fost și consultant la Dalberg Global Development Advisors, o firmă de consultanță strategică, specializată în solutții de dezvoltare la nivel mondial.

„Nici măcar nu trebuie să reinventăm roata”, este de părere Burduja. „Există, inclusiv în țările din regiune, modele de succes care pot fi adaptate. Polonia, de exemplu, a demarat în 2007 programul ‘Întoarcerea acasă’, care oferă scutiri de taxe și facilități fiscale polonezilor care voiau să revină în țara lor.

Sigur că întoarcerea acasă sau stoparea exodului depinde de mulți alți factori, nu doar de o serie de facilități fiscale. Românii care au ales calea străinătății au nevoie de perspective și de un stil de viață similar cu cel pe care îl au în țările în care trăiesc. Vor să aibă drumuri, spitale, școli civilizate.

Vor stabilitate, predictibilitate și decență. Un nivel demn al calității vieții pentru ei și pentru cei dragi lor. Vor normalitate.

Știu că aceste lucruri nu se pot face peste noapte, însă cu cât amânăm momentul și cu cât ne lăsăm prinși în alte probleme, în jocuri de culise, circ politic, negocieri și orgolii mărunte, cu atât mai greu va fi să facem din România o ‘țară ca afară’.

Avem nevoie urgentă de un pact național pentru oamenii acestei țări: pentru susținerea întoarcerii acasă a diasporei, pentru reunirea familiilor noastre aici, acasă, pentru susținerea natalității și garantarea viitorului nostru. Despre asta ar trebui să fie dezbaterea publică în România, nu despre conspirații planetare și alte snoave instrumentate abil de cei care ar vrea să rămânem tot mai cinici, mai pasivi, mai umili și… mai puțini.

- Continuarea după publicitate -

Cu toate acestea, sunt încrezător că România va schimba, curând, macazul. Și va deveni din trenul vechi, ruginit și lent care este acum – la propriu, de două ori mai încet decât acum 80 de ani – un tren de mare viteză, imposibil de oprit.”

Sursa foto: Mediafax