vineri, 29 martie 2024
Informația fără granițe


Euronews despre incendiile din spitalele românești: „Neglijare, ignoranță și corupție”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România În evidență Prima pagină Știri - duminică, 7 februarie 2021 Etichete: , , , , ,

Renumita publicație de știri Euronews a dedicat un articol special celor două incendii care au avut loc în ultimele trei luni în spitalele din România, evenimente care au dus la moartea a 23 de persoane. „Ignoranță cu privire la nevoile de asistență medicală” și „decenii de neglijare și corupție” sunt cuvintele folosite de jurnalistul Stephen McGrath pentru a descrie motivele care au dus la aceste tragedii.

„Două incendii mortale în spitale, în mai puțin de trei luni, au declanșat alarma cu privire la starea sistemului de sănătate din România. În noiembrie, 10 persoane au murit după ce un incendiu a distrus o unitate de terapie intensivă care trata pacienți intubați cu COVID-19 din orașul nordic Piatra Neamț. A provocat șoc considerabil într-o țară care în ultimii ani a fost afectată de o multitudine de scandaluri de asistență medicală. Dar, pe măsură ce investigațiile criminale și criminalistice se desfășurau, la peste două luni după aceea o altă tragedie într-un spital a zguduit țara. La sfârșitul lunii ianuarie, a izbucnit un incendiu asupra unei secții COVID-19 din spitalul Matei Bals din București , luând viața a 12 persoane (13 persoane, conform celor mai recente informații apărute după publicarea articolului – n.r.)”, scrie Euronews.

Președintele Alianței Medicilor din România, dr. Bogdan Tănase, a afirmat pentru sursa citată că „a fost o tragedie previzibilă din cauza infrastructurii vechi”, fiind vorba de spitale construite în anii ’70 și ’80.

„Singurul lucru imprevizibil a fost locul în care s-a întâmplat – într-un spital foarte bine finanțat”, a spus dr. Tănase, referindu-se la incendiul de la Matei Balș.

„Șirul de incendii din spitale a dezvăluit lipsuri profunde în sistemul de sănătate din România. Potrivit Eurostat, România are cea mai mare rată de decese care pot fi evitate în UE, sub 75 de ani – la 80%, comparativ cu 68% în întregul bloc. În ultimii 31 de ani – de la încheierea comunismului – a fost construit un singur spital de stat în țară. România are cele mai scăzute cheltuieli cu asistența medicală din UE față de PIB, de 5,2%, comparativ cu media UE de aproape 10%”, mai scrie publicația britanică.

„Multe alte probleme, într-o țară în care șpaga în numerar pentru medici este banală, au împiedicat dezvoltarea. Nivelurile ridicate de corupție, gestionarea politizată și ineficientă și nivelurile ridicate de emigrare în rândul personalului medical din țară sunt probleme omniprezente”, se precizează în articol.

Euronews evidențiază, de asemenea, faptul că din 2007, de când țara noastră a intrat în UE, zeci de mii de lucrători medicali s-au mutat în alte țări unde salariile sunt mai mari și condițiile sunt mai bune, iar acest lucru a dus la un deficit de personal medical la nivel național de aproximativ 40.000 de persoane. McGrath nu a uitat să menționeze și incendiul de la Colectiv, în urma căruia au murit 64 de persoane, multe dintre ele decedând în spitale, din cauza bacteriilor.

„Jurnaliștii de investigație locali au descoperit că utilizarea pe scară largă a dezinfectanților medicali falși ar fi putut fi un factor primordial”, susține Euronews.

Analizând noua coaliție de guvernare din România și, în special, noul premier, jurnalistul britanic conchide: „Să poată forța revenirea de după decenii de neglijare și corupție într-un astfel de interval de timp (4 ani, mandatul noului guvern – n.r.) va fi cea mai mare provocare a sa de până acum.”

Doctorul român Bogdan Tănase rămâne pesimist însă: „Nimeni nu poate construi în patru ani ceea ce nu s-a construit în 30 de ani.”