vineri, 24 martie 2023
Informația fără granițe


Familie de români din Austria condamnată pentru că au înșelat cu zeci de mii de euro un pensionar bolnav

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - luni, 1 februarie 2021 Etichete: , , , , ,

Timp de câteva săptămâni, membrii unei familii de români s-au stabilit ilegal la domiciliul unui pensionar din Graz, în vârstă de 66 de ani, care suferă de boala Parkinson, și l-au escrocat de sume în valoare de zeci de mii de euro. Un bărbat, partenera sa și mama acestuia au fost condamnați la închisoare pentru o perioadă de mai mulți ani (decizia nu este definitivă).

„Rareori mi-a fost dat să asist la un act comis cu atâta forță criminală și acțiuni lipsite de orice scrupule“, a declarat vineri, 29 ianuarie, procurorul Nina Ollinger, la tribunalul regional din Graz, scrie Kronen Zeitung.

Anchetatorii susțin că faptele au decurs după cum urmează: Mama, în vârstă de 48 de ani și nora sa, de 24 de ani – ambele cu antecedente penale – l-au abordat pe pensionarul care suferă de afecțiuni fizice și psihice în gara din Graz, l-au convins să le angajeze pentru a-i presta servicii de curățenie, iar ulterior au prelevat mii de euro de pe cardul bancar al acestuia.

În vara anului 2020, pensionarul din Graz ar fi locuit cu familia de români timp de mai multe săptămâni. Se suspectează că banii au fost cheltuiți apoi de fiul femeii, el având vârsta de 27 de ani, la jocuri de noroc și la achiziționarea unui autoturism BMW. O reclamație depusă de o menajeră și ancheta efectuată de Biroul Federal de Combatere a Criminalității Organizate au pus capăt escrocheriei.

Acuzații susțin, însă, că sunt nevinovați și că totul s-a întâmplat cu acordul victimei.

„De ce v-ar fi oferit cineva sume de bani atât de consistente?“, a întrebat judecătorul Andreas Rom.

„El m-a iubit“, a răspuns românca în vârstă de 48 de ani.

Judecătoril Andreas Rom. Foto: Christian Jauschowetz

Cei trei au primit o condamnare la închisoare pentru o perioadă de 3 ani și 6 luni pentru „obținerea ilegală a mijloacelor bancare de plată și asociere în vederea comiterii de infracțiuni”, dar nu au fost privați încă de libertate. Sentința nu este definitivă, mai precizează sursa citată.