luni, 29 mai 2023
Informația fără granițe


Franța: Soț și soție români judecați pentru exploatarea unei conaționale. Lucra de la 5:00 dimineața la 1:00 noaptea

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 21 ianuarie 2021 Etichete: , , , , , ,

Doi stomatologi români, soț și soție, rezidenți în localitatea franceză Dun-sur-Auron din departamentul Cher, sunt judecați în Franța pentru trafic de persoane și exploatarea unei conaționale care a lucrat pentru ei la negru 7 zile din 7, timp de doi ani, pentru un salar de numai 250 de euro pe lună. Femeia trebuia să aibă grijă atât de fiica celor doi soți, precum și să se ocupe de curățenia casei și a cabinetului stomatologic, lucrând astfel zilnic câte 20 de ore, relatează France Bleu.

„Un caz de sclavie modernă”. Așa este numit în presa franceză care precizează că Maria, o româncă în vârstă de 37 de ani la acea vreme, a lucrat timp de doi ani pentru cei doi soți, din 2014 și până în 2016. Pe lângă faptul că nu avea nicio zi de odihnă, lucra de la 5:00 dimineața la 1:00 noaptea și era plătită cu mult sub salariul mediu din Franța, femeia era cazată și în condiții deplorabile, iar adesea primea drept hrană doar niște prăjituri uscate.

În acea perioadă, soții români locuiau în Château de Vorly și aveau și animale de companie de care tot femeia de 37 de ani trebuia să se ocupe. Anchetatorii consideră că victima suferea și de un fel de dependență emoțională față de acel cuplu, deoarece era orfană de părinți.

Cei doi stomatologi neagă cu vehemență acuzațiile care li se aduc și susțin că ea era cea care lua inițiativa și lucra atât de mult fiindcă era dorința ei. „Am considerat-o fiica noastră”, au spus cei doi soți în fața judecătorului. Avocatul care-i reprezintă în tribunal susține, de asemenea, că toate acuzațiile provin din dorința de răzbunare a femeii exploatate, deși nu se specifică pentru ce anume ar vrea să se răzbune.

Comitetul Împotriva Sclaviei Moderne, care s-a constituit parte civilă la proces, cere despăgubiri de 96 000 de euro pentru femeia româncă și 20 000 de euro de daune morale. Procurorul, în schimb, a solicitat Curții din Bourges să-i condamne pe soții români la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Verdictul va fi dat de judecător în data de 17 martie, mai precizează sursa citată. Între timp, cei doi stomatologi sunt anchetați pentru un alt caz de exploatare prin muncă, de această dată fiind vorba de patru muncitori români care au lucrat la negru pentru ei, fiind cazați și aceștia, de asemenea, în condiții nedemne.

DISTRIBUIE