luni, 29 mai 2023
Informația fără granițe


Furturi ca-n filme în Franța, infractori români sustrăgeau marfă din TIR-uri aflate în mers

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România Știri - joi, 18 februarie 2021 Etichete: , , , ,

Poliţiştii Direcției de Investigații Criminale și procurorii D.I.I.C.O.T., împreună cu polițiști ai Direcției Generale de Poliție a Muncipiului București, I.P.J. Olt și I.P.J. Prahova, în colaborare cu Jandarmeria Franceză, au desfășurat o anchetă în perioada februarie 2020 – februarie 2021 care a vizat mai mulți cetățeni români, membri ai unui grup infracțional organizat specializat în comiterea de furturi din autotrenuri aflate în mers, pe autostrăzile din Franța. Bunurile furate de infractorii români se ridică la o valoare de circa 3 500 000 de euro și constau în produse cosmetice, electronice și componente de informatică.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Poliția Română astăzi, 18 februarie 2021, gruparea ar fi reușit să identifice societățile care comandau transportul de bunuri, apoi autotrenurile care executau transportul și, în final, le urmăreau la bordul unor mașini cu deschidere de tip parasolar și cu mulți cai putere.

„Șoferul experimentat s-ar fi apropiat (s-ar fi lipit) de autotren, unul dintre ceilalți membri ai grupării ar fi escaladat plafonul spre capota de la motor, iar, după tăierea prelatei, ar fi intrat în remorcă, de unde ar fi aruncat bunurile vizate. Alte persoane ar fi fost însărcinate cu încărcarea lor în vehicule folosite în acest scop”, se arată în comunicat.

Polițiștii români au efectuat, ieri, 13 percheziții domiciliare, dintre care 7 în București, 3 în Ilfov, 2 în Olt și una în Prahova. Scopul acestor percheziții a fost depistarea persoanelor bănuite de comiterea faptelor pe teritoriul francez, precum și indisponibilizarea bunurilor, valorilor sau înscrisurilor de interes în cauză.

„În urma acestor activități, au fost depistate 2 persoane (pentru care au fost emise mandate europene de arestare de către autoritățile judiciare din Franța) și mai multe înscrisuri, care pot fi folosite în probatoriul cauzei. Cele 2 persoane au fost audiate, fiind reținute, pentru a fi prezentate instanței competente, în vederea confirmării mandatelor emise pe numele lor. Pentru alți 6 cetățeni români, au fost emise mandate europene de arestare, întrucât nu au fost depistați pe teritoriul României”, mai transmit polițiștii români.

DISTRIBUIE