vineri, 29 septembrie 2023
Informația fără granițe


Ghid de îngrijire la domiciliu a pacienților suspecți de infecție cu noul coronavirus (COVID-19)

Scris de: Daniela Stoica , înv În evidență Informații utile - vineri, 27 martie 2020 Etichete: , , , ,

Organizația Mondială a Sănătății a întocmit un ghid rapid de îngrijire la domiciliu a pacienților suspecți de infecție cu noul coronavirus care prezintă simptome ușoare, respectiv de gestionare a contactelor acestora, scrie usr.ro. Ghidul OMS este astăzi cu atât mai de actualitate cu cât sunt înregistrate sute de mii de cazuri de Covid-19 în întreaga lume, iar pacientul și membrii familiei sale trebuie instruiți cu privire la măsurile care sunt necesare când tratamentul se face la domiciliu.

Îngrijirea la domiciliu a pacienților suspecți de infecție cu noul coronavirus (COVID-19), care prezintă simptome ușoare și gestionarea contactelor lor. Ghid provizoriu – 04 februarie 2020

Având în vedere datele actuale cu privire la boală și transmiterea ei, OMS recomandă ca toți pacienții suspecți de infecție cu COVID-19 care au o infecție respiratorie acută severă să fie triați la primul punct de contact cu sistemul sanitar și să se înceapă tratamentul de urgență în funcție de severitatea bolii. Pentru cei care prezintă o afecțiune ușoară, este posibil să nu fie necesară spitalizarea decât dacă există o îngrijorare cu privire la deteriorarea rapidă a stării de sănătate.

Dacă este doar o afecțiune ușoară, se poate lua în considerare îngrijirea la domiciliu.

Pacienții și membrii familiei ar trebui educați cu privire la igiena personală, la măsurile de bază PCI și la cum să aibă grijă de membrul familiei suspect de boala COVID-19, înt-un mod cât mai sigur posibil pentru a preveni răspândirea infecției la persoanele cu care familia intră în contact. Pacientului și familiei trebuie să li se ofere sprijin și educație continuă, iar monitorizarea ar trebui să continue pe toată durata îngrijirii la domiciliu.

Pacienții și familiile acestora ar trebui să respecte următoarele recomandări:

• Plasați pacientul într-o cameră individuală, bine aerisită (de exemplu cu geamurile deschise și cu o ușă deschisă).

- Continuarea după publicitate -

• Limitați deplasarea pacientului prin casă și minimizați spațiul comun. Asigurați-vă că spațiile comune (de exemplu: bucătărie, baie) sunt bine aerisite (de exemplu, țineți geamurile deschise).

• Membrii familiei ar trebui să stea într-o altă cameră sau, dacă acest lucru nu este posibil, să păstreze o distanță de cel puțin 1 m față de persoana bolnavă (de exemplu, să doarmă într-un pat separat).

• Limitați numărul de îngrijitori. În mod ideal, desemnați o singură persoană care are o stare de sănătate bună și nu are afecțiuni cronice sau care compromit sistemul imunitar. (Vizitatorii nu trebuie admiși până când pacientul nu și-a revenit complet și nu mai are semne și simptome.

• Efectuați igiena mâinilor după orice tip de contact cu pacienții sau după ce vă aflați în imediata lor apropiere. Igiena mâinilor trebuie, de asemenea, efectuată înainte și după prepararea mâncării, înainte de a mânca, după folosirea toaletei și ori de câte ori mâinile par murdare. Dacă mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant de mâini pe bază de alcool. Pentru mâini vizibil murdare, folosiți apă și săpun.

- Continuarea după publicitate -

• Când vă spălați pe mâini cu apă și săpun, este de preferat să folosiți prosoape de hârtie de unică folosință pentru a vă usca mâinile. Dacă acestea nu sunt disponibile, utilizați prosoape obișnuite curate și înlocuiți-le atunci când sunt ude.

• Pentru a ține sub control secrețiile respiratorii, pacientului trebuie să i se pună la dispoziție o mască medicală pe care să o poarte cât mai mult posibil. Persoanele care nu pot tolera masca medicală trebie să aibă o igienă respiratorie riguroasă – adică gura și nasul trebuie acoperite cu un șervețel de hârtie de unică folosință atunci când tușesc sau strănută. Materialele utilizate pentru acoperirea gurii și nasului trebuie aruncate sau curățate în mod corespunzător după utilizare (de exemplu, spălați batistele folosind săpun sau detergent obișnuit și apă).

• Îngrijitorii trebuie să poarte o mască medicală bine fixată, care să le acopere gura și nasul atunci când se află în aceeași cameră cu pacientul. Măștile nu trebuie să fie atinse sau manipulate în timpul utilizării. Dacă masca se udă sau se murdărește cu secreții, trebuie înlocuită imediat cu o mască nouă curată și uscată. Îndepărtați masca folosind tehnica adecvată – adică nu atingeți partea din față, ci dezlegați-o. Aruncați masca imediat după utilizare și efectuați igiena mâinilor.

• Evitați contactul direct cu fluidele corporale, în special secreții orale sau respiratorii și scaun. Folosiți mănuși de unică folosință și o mască atunci când oferiți îngrijiri orale sau respiratorii și atunci când manipulați scaun, urină și alte deșeuri. Efectuați igiena mâinilor înainte și după îndepărtarea mănușilor și a măștii.

• Nu reutilizați măștile sau mănușile.

- Continuarea după publicitate -

• Folosiți lenjerie și ustensile de masă doar pentru pacient; aceste articole trebuie curățate cu apă și săpun după utilizare și pot fi reutilizate în loc să fie aruncate.

• Curățați și dezinfectați suprafețele obișnuite care sunt frecvent atinse în camera în care este îngrijit pacientul, cum ar fi noptierele, cadrul patului și alte piese de mobilier pentru dormitor. Trebuie utilizat mai întâi săpun sau detergent obișnuit pentru curățare și apoi, după clătire, trebuie să se aplice un dezinfectant obișnuit care conține 0,5% hipoclorit de sodiu (adică echivalentul a 5000 pm sau 1 parte înălbitor la 9 părți de apă).

• Curățați și dezinfectați suprafețele băilor și toaletelor cel puțin o dată pe zi. Trebuie utilizat mai întâi săpun sau detergent obișnuit pentru curățare și apoi, după clătire, trebuie să se aplice un dezinfectant obișnuit care conține 0,5% hipoclorit de sodiu

- Continuarea după publicitate -

• Curățați hainele, lenjeria de pat și prosoapele de baie și de mâini ale pacientului folosind săpun de rufe obișnuit și spălați-le cu mâna sau cu mașina de spălat la 60 – 90° C cu detergent obișnuit și uscați-le bine. Puneți lenjeria contaminată într-o pungă pentru rufe. Nu scuturați rufele murdare și evitați materialele contaminate care vin în contact cu pielea și hainele.

• Trebuie utilizate mănuși și îmbrăcăminte de protecție (de exemplu șorțuri din plastic) la curățarea suprafețelor sau la manipularea îmbrăcămintei sau a lenjeriei murdare de fluide corporale. În funcție de context, se pot folosi mănuși de menaj sau de unică folosință. După utilizare, mănușile de menaj trebuie curățate cu apă și săpun și decontaminate cu o soluție cu 0,5% hipoclorit de sodiu. Mănușile de unică folosință (de exemplu din nitril sau latex) trebuie aruncate după fiecare utilizare. Efectuați igiena mâinilor înainte și după îndepărtarea mănușilor.

• Mănușile, măștile și alte deșeuri produse în timpul îngrijirii pacientului la domiciliu trebuie puse într-un coș de gunoi cu capac în camera pacientului înainte de a fi aruncate ca deșeuri infecțioase.

- Continuarea după publicitate -

• Evitați alte tipuri de expunere la obiectele contaminate din imediata apropiere a pacientului (de exemplu, nu folosiți în comun periile de dinți, țigările, ustensilele de masă, vasele, băuturile, prosoapele, cârpele de spălat vase sau lenjeria de pat).

Puteți descărca aici textul complet al documentului.

DISTRIBUIE