miercuri, 6 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Guvernul României a fost demis prin moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - miercuri, 5 februarie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Guvernul României condus de Ludovic Orban a fost demis în urmă cu câteva minute după ce PSD și UDMR au inițiat o moțiune de cenzură împotriva guvernului PNL-ist care a fost adoptată în Parlament miercuri, 5 februarie 2020, cu 250 de voturi.

Moțiunea de cenzură a trecut de votul Parlamentului cu 17 voturi peste numărul cerut, scrie Adevărul, inițiativa fiind susținută și de partidul lui Victor Ponta, PRO România. Potrivit sursei citate, surse politice susțin că în continuare președintele Klaus Iohannis îl va desemna tot pe Ludovic Orban premier de două ori, în așa fel încât Parlamentul să-l respingă și să fie declanșate alegeri anticipate.

- Continuarea după publicitate -

„Într-o şedinţă restrânsă, Iohannis ne-a spus clar: «Ludovic Orban va fi premier, premier interimar şi apoi iar premier plin». Acum suntem la faza de interimar, pentru a declnşa alegeri anticipate”, susţin surse din conducerea PNL pentru Adevărul.

Stragegia PNL-ului constă în a-i constrânge pe PSD-iști să nu voteze un nou Guvern Orban după ce au inițiat o moțiune de cenzură pentru a da jos acest Guvern. Surse din conducerea PSD în schimb au explicat pentru sursa citată că șeful interimar al PSD, Marcel Ciolacu şi Victor Ponta vor încerca să formeze o majoritate parlamentară pentru a instala al doilea Guvern Orban. În acest moment, PSD şi Pro România adună 226 de voturi, deci mai au nevoie de 7 parlamentari pentru a instala un guvern. Dacă un nou Guvern Orban va fi instalat, PNL-ul va pierde astfel și posibilitatea de a declanșa alegeri anticipate, precum și și cea de alegere a primarilor în două tururi, prin care se dorea eliminarea PSD-ului pe plan local.

Un alt scenariu care se speculează este acela în care PNL și PSD ajung la un consens prin care alegerile anticipate să aibă loc odată cu cele ale primarilor, într-un singur tur. Social-democraţii ar reuşi astfel să păstreze o mare parte dintre primăriile pe care le deţine deja, în timp ce PNL-ul ar obţine o majoritate în Parlament prin care să conducă în următorii patru ani.