duminică, 5 februarie 2023
Informația fără granițe


Încă o țară europeană impune carantina pentru cei care sosesc din România

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - miercuri, 5 august 2020 Etichete: , , , , , , ,

Având în vedere evoluția epidemiologică din România, începând cu data de 8 august 2020, ora 00:00, toate persoanele care în ultimele 14 zile s-au aflat pe teritoriul României trebuie ca, imediat după sosirea pe teritoriul Elveției să intre, pentru 10 zile, în carantină la domiciliu, se arată pe pagina Facebook a Ambasadei României în Elveția. Conform deciziei Oficiului Federal de Sănătate, această măsură se aplică tuturor persoanelor care, în ultimele 14 zile s-au aflat pe teritoriul unui stat cu grad ridicat de risc epidemiologic. Măsurile se aplică și pe teritoriul Principatului Liechtenstein.

Un rezultat negativ de identificare moleculară a COVID-19 nu determină scurtarea perioadei de carantină sau scutirea de aceasta. Nerespectarea dispozițiilor privind carantina este sancționată cu amendă contravențională de până la 10.000 CHF.

În continuare, autoritățile elvețiene pot decide oricând instituirea unui examen medical la frontieră, inclusiv măsurarea temperaturi sau completarea unui chestionar privind starea de sănătate pentru orice persoană care dorește să intre în Elveția.

Procedura de carantină prevede ca:

Imediat după intrarea pe teritoriul elvețian, persoana/persoanele respective să se deplaseze direct la domiciliul propriu sau o altă locație potrivită. Pe perioada de deplasare spre respectiva destinație se va evita contactul cu alte persoane.
În decurs de două zile de la sosirea pe teritoriul elvețian, persoana/persoanele care vor intra în carantină trebuie să contacteze autoritățile sanitare cantonale și să urmeze indicațiile acestora.

Lista autorităților cantonale sanitare poate fi consultată la: www.bag.admin.ch.

Pe perioada carantinei, persoana/persoanele are/au voie să părăsească respectiva reședință numai pentru efectuarea unui control medical absolut necesar. În acest caz, purtarea măștii medicale și păstrarea distanței sociale (cel puțin 1,5 m) sunt obligatorii. Pe durata carantinei trebuie evitat orice contact cu alte persoane cu excepția acelora care se supun aceleași proceduri de carantină.

Următoarele categorii de persoane sunt exceptate de la măsura de carantină, dar numai în cazul în care respectivele persoane nu prezintă o simptomatologie specifică COVID-19:

  • Cei care asigură în mod profesional și organizat (pe cale rutieră, feroviară, aeriană sau navigabilă) transportul de bunuri și persoane și care, din acest considerent, s-au aflat, în ultimele 14 zile, pe teritoriul unui stat cu grad ridicat de risc epidemiologic.
  • Persoanele care vin din România și care tranzitează direct teritoriul elvețian spre destinații din alte state. În acest caz, autoritățile elvețiene pot solicita prezentarea unor documente justificative care să dovedească necesitatea tranzitării teritoriului elvețian (ex.: domiciliu / rezidență / drept de ședere / contract de muncă / orice altă dovadă a necesității intrării pe teritoriul elvețian, precum adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc.).
  • Persoanele care s-au aflat în tranzit direct (pentru mai puțin de 24 de ore) pe teritoriul României sau pe cel al unui stat cu grad ridicat de risc epidemiologic.
  • Angajații care sunt direct implicați în asigurarea bunei funcționalități a sistemului medical și/sau de ordine și securitate publică elvețian.
  • Cei care călătoresc în Elveția în scop profesional sau medical, zilnic sau pentru o perioadă de cel mult cinci zile, iar respectiva deplasare este absolut necesară și nu suferă amânare.