sâmbătă, 7 decembrie 2024
Informația fără granițe


Îngrijea bătrâni în străinătate, dar a ajuns la spitalul de psihiatrie. Viața grea a unei românce plecată departe de familie

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Din România Știri - duminică, 26 septembrie 2021 Etichete: , , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Viața chinuită a multor românce care lucrează peste hotare ca îngrijitoare de bătrâni nu mai constituie pentru nimeni un secret. S-a scris, s-a vorbit, ba chiar s-a descoperit și o nouă boală psihică: sindromul Italia. Depărtarea, singurătatea, nopțile nedormite, despărțirea de cei dragi, stresul la locul de muncă, le fac pe multe dintre ele să cedeze psihic. Recent, Pro TV a prezentat cazul unei românce care a lucrat în Belgia, iar acum este internată cu o gravă depresie, la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași.

Elena, nume inventat pentru a proteja identitatea îngrijitoarei, câștiga în Belgia 1.800 de euro, bani suficienți cât să le ofere celor doi copii mici și soțului o viață frumoasă, acasă. Numai că toate acestea le plătește acum cu prețul sănătății sale mintale.

- Continuarea după publicitate -

„La început a fost mai ușor, dar apoi mi-am schimbat locul de muncă, am lucrat cinci ani într-un loc și cinci ani în alt loc”, a povestit Elena. Problemele ei au început însă cu doi ani în urmă: „Am început să aud voci. Mi se părea că oamenii mă vorbesc de rău, că au ceva cu mine. Aveam 48 de kg. Foarte greu a fost. Am și venit mai repede acasă.”

„Lucram și 14 ore, iar liber nu prea aveam”, a mai adăugat femeia.

Raluca Prepeliță, psihiatru Institutul de Psihiatrie Socola, a explicat ce i s-a întâmplat Irinei: „În urma suprasolicitării fizice și psihice, ajung să dezvolte simptome care se încadrează în sindromul depresiv, dar pot ajunge și până la psihoze. Inițial, pleacă de la tulburări de somn, au insomnii. Li se pare că cineva le urmărește sau că vrea să le facă rău, și astfel ajung în regim de urgență psihiatrică.”

- Continuarea după publicitate -

Felicia Ciobanu, psiholog la același spital ieșean a precizat: „Este greu să reînnoade relația cu familia, relația cu soțul, cu copiii care au crescut. Multe dezvoltă această depresie, fiind trecerea de la o societate la alta, de la o viață la alta.”

Numai în primele șase luni ale acestui an, peste 130 de femei au avut nevoie de ajutor în depresie, de consiliere psihologică și tratament. Numărul este dublu comparativ cu anii precedenți.