fbpx
luni, 8 august 2022
Informația fără granițe


O îngrijitoare din Germania riscă zece ani de închisoare după ce bătrâna pe care o asista a decedat

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 2 februarie 2022 Etichete: , , , , , ,

Kamelia Z., o îngrijitoare cu dublă cetățenie, română și maghiară, în vârstă de 55 de ani, este judecată în Germania pentru acuzația de abuz și rele tratamente aplicate lui Ilse H., în vârstă de 94 de ani, în apartamentul bătrânei din orașul Schwabach (Bavaria).

În loc să aibă grijă de pacientă, îngrijitoarea ar fi împins-o, lovit-o, muşcat-o şi ar fi sufocat-o cu o pernă, la data de 13 aprilie 2021,. La începutul lunii mai, bătrâna a decedat iar îngrijitoarea a fost arestată. Ea își revendică acum nevinovăția în instanță, relatează publicația Bild.

Munca de îngrijitoare nu este deloc ușoară, mai ales când întâlnești pacienți dificili. Dacă se află constant sub presiune, orice persoană poate deveni uneori agresivă.

Oare munca dificilă, confruntarea constantă cu bătrânețea, boala, suferința și moartea, au copleșit-o pe îngrijitoare? În fața judecătorului din Nürnberg-Fürth, Kamelia Z. și-a declarat profesia ca fiind „economist”, domeniu unde este licențiată, însă, în Germania, femeia și-a câștigat existența ca asistentă de geriatrie, deși nu avea o calificare în acest sens.

- Continuarea articolului după publicitate -

În calitate de îngrijitoare, Kamelia Z. stătea în mod continuu în Germania cam două-trei luni, apoi se întorcea acasă, potrivit unui anchetator cu calitate de martor la Tribunalul Regional Nürnberg-Fürth.

Timp de cinci ani, femeia a fost plasată de o agenție de profil ca și lucrător de îngrijire la domiciliu. O singură dată o familie nu a fost pe deplin mulțumită dar nu au existat niciodată plângeri la adresa ei.

Lipsa de asistenți medicali din Germania, coroborată cu lipsa banilor pentru majoritatea oamenilor din Europa de Est, au creat o rețea de relații în care încălcarea regulilor contractului de muncă și a standardelor minime a fost acceptată tacit de către ambele părți implicate.

Abia în iunie 2021, cea mai înaltă autoritate juridică germană în domeniul muncii a decis că și angajatele agențiilor din Europa de Est (de obicei acestea sunt disponibile ca îngrijitoare de 24 de ore din 24) trebuie să primească salariul minim german, pentru munca prestată.

- Continuarea articolului după publicitate -

A fost nevoie de un translator pentru ședința principală a Camerei a 2-a Penală de la Judecătoria Nürnberg-Fürth, deoarece acuzata nu vorbește bine limba germană. S-ar putea spune, de asemenea, că ea cu greu se putea înțelege cu oamenii de care trebuia să aibă grijă.

Și totuși, inculpata a locuit sub același acoperiș, ca parte a contractului de îngrijire la domiciliu, cu bătrâna care i-a fost încredințată în grijă. Camerele apartamentului bătrânei de pe Gutenbergstrasse din Schwabach par luminoase și prietenoase, iar îngrijitoarea avea camera ei.

În fața apartamentelor individuale din clădire există o arcadă și, din acest motiv, vecina de alături a putut-o auzi pe bătrâna Ilse suspinând în jurul orei 7 dimineața, pe 13 aprilie 2021.

Fotografiile realizate în cadrul anchetei au fost proiectate pe peretele din sala de judecată. Au fost luate în considerare și pozele cu bătrâna abuzată. S-a putut vedea o femeie plină de sânge, pielea de pe o mână și de pe gât a fost sfâșiată, iar zonele extinse ale respectivelor răni sunt înspăimântătoare.

- Continuarea articolului după publicitate -

Vă puteți imagina șocul lui Matthias H., fiul bătrânei în vârstă de 68 de ani, când a vrut să-și viziteze mama ca de obicei, în jurul prânzului, și a găsit-o pe jumătate goală, în patul ei, plină de răni. Acesta susține că mama lui i-a spus de trei ori că „a vrut să mă omoare”, în timp ce Kamelia Z. s-a așezat apatică pe pat.

Victima Ilse H. a stat la terapie intensivă timp de trei zile după atac. Medicii de la spital au ajutat-o pe cât posibil dar nu au putut să-i alunge frica. Zile întregi, bătrâna a refuzat să mănânce sau să bea. Își pierduse dorința de a trăi. Pe 9 mai a murit. Medicul care a efectuat autopsia știa de atac dar nu a putut stabili vreo legătură cu moartea femeii.

Dar ce motiv a avut Kamelia Z. pentru izbucnirea ei de violență? Prin avocatul ei Philipp Schulz-Merkel, ea susține că este nevinovată și își exprimă simpatia pentru familie. Nu are nicio explicație despre cum au apărut toate rănile, nu știe. Ea speră că adevărul va ieși la iveală.

La vremea respectivă, judecătorul de instrucție a emis un mandat de arestare împotriva îngrijitoarei, pentru tentativă de omor. La scurt timp după ce Ilse H, a murit, tentativa de omor a devenit omucidere. Medicina legală ar trebui să clarifice dacă moartea bătrânei este sau nu rezultatul abuzului îngrijitoarei. Kamelia riscă până la zece ani de închisoare.

- Continuarea articolului după publicitate -

La primele audieri, îngrijitoarea a susținut că a ieșit să ducă gunoiul în jurul orei 8 dimineața, moment în care Ilse H. a rămas singură în apartament. Vrea să pună în scenă o terță persoană necunoscută, ca făptuitor? Anchetatorii nu au găsit urme de spargere, iar Ilse H. nu apăsase butonul pentru apelul de urgență la domiciliu.

Însă polițiștii au descoperit lenjerie de pat pătată de sânge și rochia de noapte a bătrânei într-o cameră de depozitare din afara apartamentului, iar gulerul avea urme de sânge. Dovezi care sugerează că cineva a ascuns cămașa de noapte a bătrânei. S-a găsit și perna, iar urmele de sânge de pe ea arată că aceasta ar fi fost presată pe fața bătrânei.

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi