joi, 25 aprilie 2024
Informația fără granițe


Îngrijitoare din România și Polonia exploatate în Germania. O româncă avea rolul de intermediar

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 17 decembrie 2021 Etichete: , ,

O îngrijitoare de naționalitate română, în vârstă de 34 de ani, a fost nevoită să răspundă recent acuzațiilor în fața tribunalului districtual din Augsburg, al treilea oraș ca mărime din land-ul german Bavaria. Parchetul a acuzat-o de complicitate la favorizarea reținerii la sursă și deturnării de salarii în 175 de cazuri, precum și evaziune fiscală în trei cazuri.

Potrivit anchetatorilor, citați de publicația germană staz.de, românca l-ar fi ajutat pe directorul general al unei agenții din orașul Thannhausen (districtul Günzburg, din Bavaria), care ofere servicii ce îngrijire la domiciliu, în perioada aprilie 2015 – octombrie 2017, în mașinațiunile sale infracționale. În total, rezultă că nu au fost plătite contribuții la asigurările sociale de aproximativ 1,45 milioane de euro în acea perioadă. De asemenea, directorul respectiv a prejudiciat statul german cu o sumă, privind TVA-ul, în valoare de 713.816,74 euro.

Mai exact, tânăra îngrijitoare s-ar fi ocupat de sarcini administrative esențiale, cum ar fi întocmirea contractelor, și a servit ca persoană de contact pentru îngrijitoarele de bătrâni. Directorul general al companiei, care fusese deja condamnat în alt dosar în fața instanței regionale, a plasat ulterior femeile din România și Polonia către familii care aveau nevoie urgentă de un îngrijitor.

Astfel, membrii familiilor respective puteau fi îngrijiți 24 de ore pe zi în mediul familial de la domiciliu. Pentru aceste servicii, asistentele familiale și-au primit banii în numerar, iar directorului intermediar i s-a plătit un comision lunar. Procurorul de caz, Daniel Grimm, a arătat că, în cele 175 de cazuri, directorul general nu a înregistrat în mod corespunzător femeile ca și angajate și nici să plătească contribuțiile la asigurările sociale.

La inițiativa avocatei apărării, Alexandra Gutmeyr, a avut loc o discuție de natură juridică între procuratură, apărare și instanță. Avocata a negociat o așa-zisă înțelegere pentru clientul său, potrivit căreia inculpata ar trebui să plătească doar o amendă de la 350 la 450 de euro în termen de un an, în cazul unei mărturisiri. Tânăra de 34 de ani, care ajunsese în Germania din România cu numai o zi înainte, a făcut în cele din urmă o mărturisire completă prin intermediul avocatului său.

În consecință, ea a recunoscut faptul că l-a ajutat pe directorul general al unui serviciu de asistență medicală din Thannhausen, districtul Günzburg, în perioada aprilie 2015-octombrie 2017, pentru a-și duce la bun sfârșit planul infracțional. Deoarece familiile afectate erau angajatori legali și, prin urmare, principalii făptuitori, uneori trebuiau să plătească sume formate din cinci cifre către fondurile de asigurări sociale. Cu toate acestea, având în vedere că directorul respectiv a fost găsit vinovat, cei afectați au putut depune plângeri civile.

„Contribuția dumneavoastră la infracțiune poate fi văzută la cel mai scăzut nivel al răspunderii penale”, a declarat procurorul Daniel Grimm în pledoaria sa. Pentru că românca de 34 de ani a ajuns acolo pentru a lucra, fără să poată fi acuzată de intenție criminală. În plus, nu a beneficiat în mod semnificativ, din punct de vedere financiar. În cele din urmă, Grimm a cerut o amendă ce cumulează 90 de rate zilnice de câte cinci euro fiecare. Aceasta este cea mai mică rată zilnică posibilă, care se bazează pe venitul net lunar al inculpaților.

Gutmeyr a acceptat cererea procurorului, astfel încât instanța a condamnat-o pe tânăra româncă la o amendă totală de 450 de euro.

DISTRIBUIE