vineri, 9 decembrie 2022
Informația fără granițe


Întrebări și răspunsuri privind condițiile de călătorie în Spania, în contextul pandemiei de COVID-19

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Informații utile Știri - sâmbătă, 12 decembrie 2020 Etichete: , , , , ,

Autoritățile spaniole solicită prezentarea unui test negativ Covid-19 tuturor călătorilor internaționali care provin din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat la intrarea pe teritoriul Spaniei, pe cale maritimă sau aeriană. La acest moment România, ca toate țările UE, se află pe lista țărilor cu risc ridicat.

Ce fel de test este necesar?

Autoritățile spaniole solicită prezentarea unui test PCR negativ sau a unui test TMA (test de amplificare mediat) care să fie realizat cu maxim 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol.

Cum se stabilesc zonele/statele cu risc epidemiologic ridicat?

În conformitate cu criteriile de referință prevăzute în Recomandarea (UE) 2020/1475 a Consiliului din 13 octombrie 2020 privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia de Covid-19, autoritățile spaniole elaborează o listă cu zonele/statele de risc care va fi actualizată la fiecare 15 zile și publicată cu 7 zile anterior intrării în vigoare pentru a permite o informare cât mai amplă a călătorilor. Lista va fi publicată pe pagina web a Ministerului sănătății spaniol, aici: www.mscbs.gob.es.

Ce trebuie să fac înainte de a călători în Spania?

Cetățenii care călătoresc spre Spania (pe cale aeriană sau maritimă) trebuie să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate disponibil pe www.spth.gob.es sau utilizând aplicația gratuită SPAIN TRAVEL HEALTH (SpTH). Ulterior completării formularului, va fi generat un cod unic QR de sănătate care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul de destinație/punctele de control ale frontierei. Formularul va cuprinde inclusiv o rubrică privind rezultatul testului PCR/TMA Covid-19.

La sosirea în Spania, autoritățile spaniole pot solicita călătorilor dovada în original a testului PCR/TMA (în format digital sau pe hârtie), document care trebuie să fie redactat în limba spaniolă, engleză, franceză sau germană și să cuprindă numele și prenumele călătorului, datele documentului de identitate național sau al pașaportului cu care se va legitima, data realizării testului, datele centrului/clinicii medical/e care a realizat testul și rezultatul negativ al testului. Dacă documentele sunt emise într-o altă limbă, autoritățile spaniole solicită o traducere în limba spaniolă realizată de o instituție avizată.

În situația în care există suspiciuni privind starea de sănătate a călătorului, autoritățile spaniole își rezervă dreptul de a efectua controale suplimentare (măsurarea temperaturii, control vizual, efectuarea de teste suplimentare etc.).

Copiii sunt exceptați?

Copiii cu vârste mai mici de 6 ani sunt exceptați de la măsura obligativității prezentării unui test negativ Covid-19.

Deciziile privind măsurile luate de autoritățile spaniole pot fi consultate în limba spaniolă aici. Informațiile din acest articol au fost puse la dispoziție de Ambasada României în Spania.

Trimite acest articol și prietenilor tăi