duminică, 29 ianuarie 2023
Informația fără granițe


Iohannis, de Ziua Limbii Române: Un mesaj special pentru cei care vorbesc și păstrează graiul românesc în afara granițelor

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - luni, 31 august 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 31 august 2020, un mesaj către poporul român cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Române. În mesajul său, Președintele a amintit atât de românii din străinătate, care au dus cultura și civilizația noastră peste hotare, dar și de munca depusă de profesorii de limba română din alte țări în acest scop.

„Limba ne definește identitatea și cultura, ne modelează și ne inspiră. Astăzi, 31 august, de Ziua Limbii Române, vreau să le mulțumesc tuturor celor care, indiferent unde se află, vorbesc și simt românește”, a spus Iohannis.

„Un mesaj special se îndreaptă către cei care vorbesc și păstrează graiul românesc în afara granițelor. Sunt convins că nu este ușor să-și păstreze identitatea, limba și credința. Vreau să remarc totodată eforturile făcute de profesorii de limba română din afara țării care transmit noilor generații rădăcinile moștenite din trecut și îi ajută să se definească cultural și spiritual. Misiunea acestora este adesea grea, realizată în condiții dificile, și de aceea profesorii merită, pe lângă respectul și aprecierea noastre, și măsuri concrete care să îi susțină”, a mai adăugat Președintele.

Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, faptul că școala nu este doar un instrument folosit pentru transmiterea de cunoștințe, ci și unul pentru formarea caracterelor, iar „încurajarea lecturii, dezvoltarea caligrafiei, scrierea și rostirea corectă a cuvintelor ne dezvoltă ca oameni, ca societate și ca națiune.”

„Limba este comoara noastră și este datoria fiecăruia dintre noi să o protejăm”, a amintit Președintele.