vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Ionuț a rămas la 19 ani pe drumuri, printre străini. Părinții l-au dat afară din casă când au aflat că e homosexual

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - sâmbătă, 31 octombrie 2020 Etichete: , , , ,

„Mă numesc Ionuț Mocanu, am 19 ani,  am rămas fără adăpost în Londra din cauza pandemiei și am fost renegat de familia mea în România după ce le-am spus că sunt homosexual.”

Cuvintele îi aparțin unui tânăr de 19 ani din Iași care a ajuns să trăiască pe stradă, printre străini, după ce și pierdut locul de muncă din cauza pandemiei. Băiatul a decis să ia drumul străinătății în urmă cu un an și jumătate când, după ce le-a spus părinților săi că este homosexual, aceștia l-au scos afară din casă.

- Continuarea după publicitate -

Ionuț Mocanu în perioada când trăia vremuri mai bune. Sursă foto: inews.co.uk

Tânărul nostru conațional și-a relatat povestea în cadrul unui interviu acordat publicației britanice iNews, pentru care a declarat că a ajuns în Anglia în urmă cu 18 luni.

„Am auzit că un prieten de-ai mei a locuit în Nottingham după ce a stat câteva luni în Londra, așa că m-am mutat acolo”, a spus Ionuț.

- Continuarea după publicitate -

După o perioadă, însă, s-a mutat din nou la Londra pentru a-și continua studiile și a început să-și caute un loc de muncă.

„Am mers din ușă în ușă în baruri, magazine, cafenele și restaurante pentru a căuta un loc de muncă și, în cele din urmă, am fost angajat la Kaspas Desserts. Când a izbucnit pandemia, angajatorul meu a anunțat că va păstra doar angajații veterani, așa că am fost concediat. Când s-a întâmplat asta, am știut că nu-mi voi mai permite să plătesc chiria”, a mai adăugat tânărul român.

Potrivit sursei citate, Ionuț a contactat 29 de organizații caritabile pentru a cere ajutor, dar, în afară de una dintre ele care i-a oferit câteva tichete de masă, nimeni nu a putut să-l ajute deoarece nu este angajat și, prin urmare, nu este „activ din punct de vedere economic”. Așadar, nu poate solicita nici ajutor social de la statul britanic.

„Am fost complet distrus. Am petrecut o săptămână dormind pe străzi, într-o parcare. Am contactat organizațiile de caritate una după alta, mi-au oferit niște alimente și au vorbit cu mine prin apel video, dar nu au putut face nimic altceva. Plângeam și plângeam în continuu pentru că eram într-o stare de șoc atât de mare”, a mai spus Ionuț Mocanu.

„Când au fost ridicate restricțiile, am rămas o perioadă la niște cunoștințe din Londra în speranța că piața muncii se va mai îmbunătăți, dar viața acolo a devenit amară foarte repede. Mi-au aruncat carnea pentru că nu erau de acord cu mâncatul acesteia și aveau o mentalitate bazată pe intimidare, deci nu era un loc prea bun în care să stau”, a mai povestit tânărul nostru conațional pentru sursa citată.

- Continuarea după publicitate -

La începutul lunii octombrie, Ionuț Mocanu s-a întors la Nottingham și a încercat să caute ajutor prin intermediul aplicației Next Door pentru a găsi un adăpost și ajutor financiar. Dar înainte să ajungă acolo, pe data de 3 septembrie, a inițiat o strângere de fonduri pe platforma GoFundMe, cu speranța că va reuși să strângă 5.000 de lire sterline pentru a putea astfel să plătească garanția pentru închirierea unei locuințe și să încerce să-și găsească din nou un loc de muncă.

Până în prezent, 163 de persoane au donat și tânărul român a reușit să ajungă foarte aproape de suma țintă, adunând peste 4.000 de lire sterline. Până atunci, o femeie s-a oferit să-l ajute după ce a văzut apelul său pe aplicație Next Door și i-a plătit o cameră la un hotel până pe data de 15 noiembrie. Dacă nu reușește să adune 5.000 de sterline prin strângerea de fonduri până la acea dată, Ionuț va fi nevoit să se întoarcă din nou pe străzi, printre străini.

„Sper că va veni o vreme când această situație îngrozitoare se va termina și mă voi putea amuza pe seama ei, dar acum nu pot. Simt că am trecut prin multe la o vârstă atât de fragedă și vreau o șansă să-mi pot reconstrui viața din nou, cum trebuie”, a mai spus Ionuț în încheiere.

Tânărul de 19 ani a precizat că întoarcerea în România, la părinții săi, nu este o opțiune, deoarece aceștia sunt „foarte homofobici”.

- Continuarea după publicitate -