luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


Italia: „Închiriez casa, dar numai românilor. Ei nu se lasă călcați în picioare de vecinii prost educați”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - duminică, 19 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Într-o perioadă în care majoritatea proprietarilor de case și apartamente din Italia evită să închirieze străinilor, apare un anunț care cere exact contrariul. Anunțul a fost făcut de un pensionar italian de 80 de ani, dar nu închiriază oricăror străini, ci doar celor de naționalitate română.

Contactat telefonic de jurnaliștii de la Corriere Adriatico, bătrânul a cerut să-i fie păstrat anonimatul pentru a nu-și jigni vecinii, dar a explicat de ce a ales să închirieze doar românilor.

- Continuarea după publicitate -

„Nu am nimic cu italieni, asta ar mai lipsi, ba dimpotrivă, le fac o favoare (italienilor care vor să închirieze – n.r.). Având în vedere că vecinii mei de casă sunt insuportabili, nu ar rezista nici măcar o zi”, explică pensionarul.

„De ce tocmai românii atunci?”, au întrebat jurnaliștii.

„Cunosc mulți români și ei nu se lasă călcați în picioare. Sunt sigur că vor reuși să se facă respectați. Nu aș vrea să închiriez casa și apoi să o găsesc din nou goală deoarece chiriașii au fugit. Cu românii nu cred că se va întâmpla așa, dimpotrivă, poate avem noroc și se mută vecinii. În orice caz, acesta e doar un sfat din partea mea. Apoi dacă vor vrea să încerce și italienii, pentru mine e bine oricum, eu i-am avertizat doar”, continuă să explice bătrânul de 80 de ani, asigurând jurnaliștii că nu face discriminări.

- Continuarea după publicitate -

Anunțul de închiriere publicat de pensionar sună astfel:

„Senigallia, bucătărie, hol, balcon 50 mp, trei dormitoare, două băi, podgorie, livezi de măslini cu 53 de copaci, grădină și mai multe cotețe pentru găini. Intrare cu poartă electrică independentă. Încălzire dublă, pe gaz sau gratuită cu lemn de pe terenul proprietății. După primul contact introduc numărul de telefon. Închiriez doar românilor.”

Anunțul a fost publicat doar pe pagina Facebook a bătrânului fiindcă vrea doar persoane de încredere pe care poate să le cunoască prin contactele sale personale și apoi să facă o selecție. Un mod mai sigur, în opinia lui, de a lăsa casa pe mâna unor oameni cumsecade. Vecinii puși pe harță și zgomotoși locuiesc în spatele casei sale.

„Luasem decizia de a trăi anii de pensie în această casă la țară pe care am aranjat-o așa cum îmi plăcea mie, dar de câțiva ani încoace am niște vecini cu care e imposibil să legi un raport. Fiecare are casa lui și grădina lui, dar din păcate se întâmplă să ne mai întâlnim și nu e niciodată plăcut”, povestește pensionarul.