luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


Italia: o regiune din sudul Peninsulei oferă 700 de euro pe lună celor care se mută în unele localități rurale

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 11 septembrie 2019 Etichete: , , , , ,

În localitatea Pizzone din provincia Isernia (regiunea Molise) cei 300 de locuitori nu au un magazin alimentar sau alte tipuri de magazine și nici farmacie, iar unicul exercițiu comercial din localitate este un bar care, în afară de cafea și „cornetto”, vinde și pâine, lapte sau alte produse, foarte puține. Nu există tineri și nici măcar familii în această localitate.

„Plecăm cu toții. Nu avem un viitor și singurele activități care supraviețuiesc sunt micile societăți agricole și de transport moștenite de la străbunici. Visul meu este să mă întorc”, spune Anna Laura D’Amico, o tânără italiancă de 27 de ani care acum lucrează ca asistent social la Milano. Anna este rezidentă într-o altă localitate din aceeași regiune, care acum are doar 700 de locuitori, pe când acum 30 de ani erau 3.000 în total.

- Continuarea după publicitate -

Cel puțin alte 100 localități din regiunea italiană Molise, dintr-un total de 136, au mai puțin de 2.000 de locuitori și se află practic în aceeași situație ca Pizzone. Unele mai bine, altele mai rău, dar din ce în ce mai puțin populate și cu riscul de a dispărea de pe fața pământului ca localități în sine.

Pentru a evita dispariția lor însă, administrația regiunii Molise va publica în data de 16 septembrie 2019, în Monitorul Oficial, un decret prin care se vor oferi 700 de euro în fiecare lună celor care vor deveni „rezidenți activi” într-una din aceste localități sau celor care vor deschide o activitate comercială timp de minim 5 ani acolo, relatează ziarul Corriere della Sera.

Ministerul Dezvoltării din Italia a aprobat un buget total de un milion de euro pentru această inițiativă, iar pentru a depune cererea, doritorii au la dispoziție doar 60 de zile. Cererile de rezidență vor fi analizate cu maximă atenție pentru a fi siguri că noii sosiți în aceste localități vor fi într-adevăr activi și nu vor încerca să profite doar de suma lunară primită.

- Continuarea după publicitate -

„Ne bazăm foarte mult pe acest proiect. Teritoriul nostru este unul care merită mai mult. Avem nevoie de infrastructură. Este o inițiativă care răspunde aspirațiilor celor care caută un loc liniștit în care să trăiască și este dispus să părăsească orașul. Așteptăm oaspeți nu numai din Molise, ci și din alte regiuni”, spun autoritățile regionale din Molise, Italia.