marți, 28 martie 2023
Informația fără granițe


Românul fără adăpost din Franța erou din nou după ce a blocat un hoț care a furat telefonul unei femei

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 18 martie 2021 Etichete: , , , , , ,

Ion-Nelu Gioroiu, românul fără adăpost din orașul francez Nisa care, la începutul lunii octombrie de anul trecut, i-a impresionat pe francezi prin bunătatea sufletului său, în urmă cu câteva zile i-a emoționat din nou, de această dată printr-o faptă eroică. Jojo, cum îi spun toți, a blocat hoțul unui telefon mobil și a înapoiat dispozitivul femeii de la care a fost furat.

„Jojo este un super erou! Acest domn este formidabil, toată lumea trebuie să știe asta”, a declarat Prescillia, o tânără mamă cu un bebeluș în brațe care a fost victima unui furt.

Era ora 16:00 de luni, 15 martie 2021, relatează ziarul local Nice Matin. Femeia franceză se afla cu fetița ei de numai 8 luni la supermarketul Carrefour TNL de pe bulevardul Delfino din Nisa.

Îngreunată de cumpărături, fetița în brațe și căruciorul acesteie, a devenit o țintă ușoară pentru un hoț de buzunare care i-a observat telefonul mobil într-un buzunar deschis. Nu a simțit nimic atunci când infractorul și-a strecurat mâna cu abilitate în buzunarul ei, i-a furat telefonul, apoi a fugit.

„Doamnă, doamnă, telefonul, telefonul!”, a strigat un trecător care a văzut toată scena. Prescillia nu a înțeles prea bine ce s-a întâmplat, dar a văzut din senin un bărbat care alerga după infractor în timp ce striga la trecători: „Ajută-mă să-l prind, este un hoț!”

Acel bărbat era Jojo, românul nostru în vârstă de 52 de ani, care nu a ezitat nicio secundă când a văzut scena furtului și a sărit în ajutorul femeii franceze.

„Toți ceilalți oameni au început să alerge și ei”, a declarat Prescillia care este cunoscută de mulți localnici fiindcă deține o brutărie pe strada Arson.

Micuța de 8 luni încă mai plângea, speriată, atunci când Jojo s-a întors cu telefonul ei în mână și i l-a înapoiat.

„Noi încă mai tremuram. M-a mângâiat, mi-a spus să fiu atentă, apoi a dispărut în peisaj”, a relatat femeia franceză.

„Nu mi-am dat seama, nu am avut timp nici să-i mulțumesc suficient acestui bărbat care primise chiar și o lovitură pentru mine. A plecat foarte repede. Oamenii au venit și mi-au spus: Cel care te-a ajutat este Jojo, una dintre persoanele fără adăpost”, a mai spus ea.

Prescillia a simțit nevoia să-i mulțumească așa cum se cuvine, gestul său eroic, așa cum îl definește chiar ea, este foarte important. A început să caute pe internet povestea lui și atunci l-a recunoscut imediat.

„A fost el! Ce persoană magnifică! Este o persoană care nu face altceva decât să dea totul pentru ceilalți”, a exclamat femeia cu uimire.

Pentru a-i mulțumi, Prescillia a apelat la ziarul francez Nice-Matin, care scrisese deja pe larg despre conaționalul nostru atunci când acesta și-a donat puținii bani pe care-i câștigase din vânzarea unei reviste, pe stradă, pentru victimele uraganului Alex. Toată Franța a fost impresionată de gestul său atunci și o asociație l-a ajutat apoi să obțină o locuință, iar primăria din Nisa i-a oferit și un loc de muncă.

Jojo, Prescillia și fetița ei de 8 luni. Foto: Frantz Bouton/Nice Matin

„Am făcut exact ceea ce fac oamenii care au curaj…”, le-a spus românul nostru, cu modestie, jurnaliștilor francezi. Nu a vrut să spună mai multe. Pentru el este un gest normal pe care toți ar trebui să-l facem când ne regăsim într-o astfel de situație.

Mai multe despre Jojo și povestea sa în articolele de mai jos: