sâmbătă, 10 decembrie 2022
Informația fără granițe


Jurnalistă din Marea Britanie despre un magazin cu produse românești: „O experiență de cumpărături cu adevărat pozitivă”

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - luni, 10 ianuarie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Plictisită de timpul petrecut mereu prin aceleași celebre supermarket-uri, precum Asda, Tesco, Morrisons, Sainsbury’s, Aldi sau Lidl, în căutarea celor mai bune povești despre cumpărături pentru secțiunea „What’s On” a cotidianului online Birmingham Live, jurnalista britanică Kirsty Bosley a simțit că pierde ceva din vedere, limitându-se numai la marile magazine.

Impresionată de diversitatea etnică și lingvistică din Birmingham la ora actuală, Kirsty a decis să exploreze cele mai atractive dintre magazinele tradiționale din diverse țări, locații răspândite pe întreg teritoriul marii metropole din West Midlands. Și unde putea găsi astfel de magazine, decât în Cape Hill, probabil cea mai aglomerată zonă de cumpărături din regiune. În continuare, vă prezentăm impresiile jurnalistei britanice:

„Pentru început, m-am îndreptat spre Cape Hill, unde un supermarket românesc mic, dar cu personalitate, stă fără menajamente pe aceeași stradă cu numeroase magazine de coafură și frumusețe.

Eu zic că este modest, dar flutură mândru steagul României peste propriul banner, anunțând trecătorii că este „Delicii Romanești”, un minimarket internațional.

De când am intrat, sensibilitatea mea vegetariană a fost zguduită de cea mai mare selecție de carne preambalată pe care am văzut-o vreodată într-un magazin de asemenea dimensiuni.

Diverse produse din carne se înghesuiau pe rafturile unui frigider împreună cu alte sortimente de cârnați, într-o imagine aproape indescriptibilă. Salam de Sibiu – salam de porc – în ambalaje de diferite culori erau agățate ca ornamentele în Pomul de Crăciun.

Am aruncat o privire la un pachet de piciorușe de porc sărate care m-a făcut să simt puțin greață. În schimb, am găsit un membru al personalului care să mă ajute să descopăr marfa bună vegetariană – aveam zece lire de cheltuit și nu voiam să mă trezesc cu ceva care conţinea cârnaţi surpriză.

Alin a fost lângă mine și era încântat să mă ajute. Când am întrebat ce le place oamenilor să cumpere cel mai mult, a râs: „Carne!”. Mi-a spus și cum au cumpărat clienții o mulțime de carne. În spate, era chiar și o tejghea de măcelărie.

Am luat un baton din ceea ce părea a fi nuga. „Pot să mănânc asta?”, am întrebat și Alin a spus: „Poți, dar aceasta este preferata mea…” schimbând-o pe cea din mâna mea cu o altă opțiune. Nuga cu alune, îi spunea, cu o poza cu arahide pe pachet.

Deodată, Alin s-a oprit. „Știu, stai!” a spus el, ducându-se în spatele magazinului, către congelator. S-a întors cu o „plăcintă clasică”, cu mere și scorțișoară.

„Aceasta este vegetariană!” a spus el, dându-mi o roată mare de patiserie, umplută cu mere. „Coaceți-o la cuptor timp de o jumătate de oră” a adăugat el, apoi mi-a arătat mai multe produse vegetale.

O cutiuță cu pate vegetal cu ciuperci a trecut pe lista mea, despre care Alin a spus că ar trebui să-l mănânc rece, întins pe pâine. Era de la o companie numită Mandy Foods și avea eticheta „vegetal cu ciuperci.”

Am decis că vreau să încerc mai multe gustări, așa că mi-am luat un pachet de „Lotto Pizza,” pufuleți din porumb și o pungă mare de „Turtă dulce” de Sibiu. Nu am întrebat ce sunt, doar dacă sunt vegetariene. Când Alin a răspuns afirmativ, au intrat în sacoșa mea.

Am simțit că era suficient pentru o gustare de după-amiază și am mers la casă. Pufuleții au costat 49 pence, pateul 1,29 lire sterline, nuga 79 pence, misterioasa turtă dulce 1,39 lire sterline și plăcinta cu mere, 3,99 lire sterline.

Odată ajunsă acasă, am băgat aluatul în cuptor pentru 30 de minute și am început să prăjesc niște pâine pentru pate.

Când am deschis cutia, eram sigură că pateul nu era din legume. Părea ceva cu carne, aproape gelatinos.

L-am întins cu generozitate pe pâinea prăjită și, după ce m-am speriat un pic, am decis să văd ce gust are.

A fost surprinzător de plăcut, cu o aromă de ciuperci foarte ușoară, conform ilustrației de pe cutie.

Nu am mai mâncat pate de multă vreme, dar acesta a fost gustos! Savuros, deloc fad și ideal pe pâine prăjită. Un succes!

Apoi am încercat unul dintre pufuleții cu gust de pizza. Nu avea multă brânză, dar era foarte parfumat și aromat. Au fost un răsfăț, trebuia să iau mai mult de unul.

Următoarea a fost nugaua cu alune. Mi-a plăcut foarte mult dar nu a fost cu nimic diferită de alte sortimente de nuga pe care le-am încercat.

Alin mi-a spus că, deși unele dintre produse nu erau atât de diferite încât să nu poți găsi ceva asemănător într-un supermarket englezesc, familiaritatea ambalajului este cea care îi face pe cumpărătorii ca el să se simtă ca acasă.

Imediat ce am deschis pachetul de turtă dulce, am știut ce este. Gingerbread! Bucățile au fost puțin uscate, dar gustoase.

Aveau un gust ușor artificial, dar arătau drăguț. Am pus una deoparte, pentru a o servi cu ceașca mea de cafea de după-amiază.

În cele din urmă, am scos din cuptor piesa de rezistență  care era franțuzească, nu românească.

Roata de patiserie căpătase o apetisantă culoare maro-aurie, era crocantă și își răspândise parfumul divin de mere condimentate prin casa mea. Mi-a plăcut.

Am tăiat o felie și m-am retras în biroul meu să o savurez cu o cafea. Planul era să răspândească peste tot prin casă parfumul minunat de mere.

Gustul a fost superb, dulce-acrișor și ușor condimentat. Aluatul fraged avea o ușoară salinitate care era pur și simplu divină.

Merită călătoria la Cape Hill, numai pentru această frumoasă și mare roată a deliciului.

Una peste alta, o experiență de cumpărături cu adevărat pozitivă, cu un minunat de util Alin, recomandându-mi ceea ce ar putea fi cel mai bun desert congelat din oraș. Mulțumesc, Alin!”

Trimite acest articol și prietenilor tăi