sâmbătă, 2 decembrie 2023
Informația fără granițe


Laura Codruța Kövesi confirmată procuror-șef european: „Începând de astăzi, se poate apuca de treabă”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - joi, 17 octombrie 2019 Etichete: , , , , , , , ,

Laura Codruța Kövesi a fost confirmată în funcţia de procuror-şef european de către Parlamentul European. Era ultima „ştampilă” de care Laura Kovesi mai avea nevoie pentru a fi desemnată în mod oficial şefa Parchetului European. Decizia a fost luată în Conferinţa preşedinţilor grupurilor politice din Parlament, a anunţat, miercuri seara, 16 octombrie, europarlamentarul Siegfried Mureşan.

„Parlamentul European tocmai a confirmat-o oficial pe Laura-Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european. Decizia a fost luată în Conferinţa preşedinţilor grupurilor politice din Parlament. A fost ultima ştampilă de care doamna Kovesi a avut nevoie şi a obţinut-o. Începând de astăzi, noul procuror-şef european se poate apuca de treabă. Are un an la dispoziţie să pună la punct noul Parchet European care trebuie să fie funcţional până la finalul anului viitor. Să îi urăm mult succes!”, a scris Mureşan pe pagina sa de Facebook.

Parchetul European (EPPO) va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European, şi urmează ca acesta să fie operaţional începând din noiembrie 2020.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg.

- Continuarea după publicitate -

Laura Codruța Kövesi a ocupat funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din 2013 până în 9 iulie 2018. Înainte de această funcție, Kövesi a fost procuror la Sibiu și procuror general al României. La data numirii, în 2006, Kövesi a fost prima femeie și cel mai tânăr procuror general din istoria României. Ea este, de asemenea, după decembrie 1989, singurul procuror general care și-a dus mandatul până la capăt.

DISTRIBUIE