luni, 25 septembrie 2023
Informația fără granițe


Libertatea, citând oficiali ai MAE: „Din cauza pandemiei, votul diasporei la parlamentare e sub semnul întrebării”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România Știri - vineri, 11 septembrie 2020 Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Surse din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au declarat recent pentru ziarul Libertatea că românii care sunt rezidenți în unele țări străine riscă să rămână fără posibilitatea de a-și exercita dreptul la vot în cadrul alegerilor parlamentare din acest an care vor avea loc pe data de 6 decembrie 2020. Motivul, scrie sursa citată, este acela că autoritățile din unele state recomandă votul prin corespondență sau chiar refuză să pună la dispoziție spații pentru organizarea secțiilor de votare.

„Malta a refuzat să pună la dispoziție spațiu pentru alegeri. Marea Britanie are o regulă prin care sunt interzise reuniunile peste 6 persoane și a recomandat ferm votul prin corespondență. Olanda a recomandat și ea votul prin corespondență”, declară sursele Libertatea din MAE.

Potrivit sursei citate, însă, chiar și recomandarea votului prin corespondență se traduce, în termeni diplomatici, aproape ca fiind un refuz de a aloca spații fizice pentru exprimarea dreptului cetățenilor români de a vota la următoarele alegeri parlamentare din țara noastră. Pe de altă parte, votul prin corespondență va fi posibil pentru cetățenii români numai dacă se vor înscrie până la data de 21 septembrie 2020, motiv pentru care oficialii MAE discută prelungirea acestui termen.

„Și dacă se stabilesc secții de votare fizice în străinătate, în funcție de situația epidemiologică lucrurile ar putea să se schimbe pe ultima sută de metri, iar oamenii să nu-și poată exercita dreptul la vot”, au mai spus reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe.

Conform datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, până la ora 14:00 de joi, 10 septembrie 2020, pe portalul www.vostrainatate.ro s-au înregistrat peste 4.248 de alegători din afara țării care și-au exprimat dorința de a vota prin corespondență, în timp ce pentru votul la secția de votare s-au înscris 1.433 de cetățeni români din diaspora.

Cum vă puteți înregistra pentru a vota prin corespondență

Conform informațiilor publicate pe site-ul www.votstrainatate.ro, pentru a vă înregistra ca alegător prin corespondență și a solicita transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa dumneavoastră de corespondență trebuie să parcurgeți următorii pași.

*Câmpurile obligatorii sunt marcate cu chenar roșu

- Continuarea după publicitate -

1. Accesați site-ul votstrainatate.ro.

2. Apăsați butonul „Vreau să votez prin CORESPONDENȚĂ”.

3. Completați câmpurile:

 • CNP;
 • Nume;
 • Adresa de e-mail pe care urmează să primiți mail-ul de confirmare și notificările legate de cererea dumneavoastră;
 • Intrdouceți codul CAPTCHA;
 • Apăsați butonul „Validare”.

Dacă datele completate sunt corecte, se vor activa celelalte câmpuri.

- Continuarea după publicitate -

IMPORTANT:

 • Dacă adresa de e-mail nu este confirmată (la salvarea cererii, o sa primiți un e-mail de confirmare cu un link pe care va trebui să dați click), cererea dumneavoastră nu poate fi înregistrată;
 • Nu se pot înregistra mai multe cereri pentru persoane diferite utilizând aceeași adresă de e-mail. Adresa de mail va identifica unic o singură persoană.

4. Completați prenumele.

5. Introduceți adresa la care doriți să primiți documentele de vot prin completarea câmpurilor țară, localitate, subdiviziune teritorială, stradă, cod poștal, număr imobil, număr bloc, apartament și alte detalii privind adresa de livrare.

 • țara se va selecta din nomenclatorul oferit apăsând click pe numele țării. Denumirea țărilor este oferită în limba engleză;
 • pentru completarea localității se recomandă alegerea din nomenclatorul oferit. Denumirea localității este oferită în limba țării respective. În cazul în care nomenclatorul nu conține localitatea dorită, este permisă introducerea manuală a localității;
 • pentru subdiviziunea teritorială sunteți rugați să completați denumirea Zonei/regiunii/prefecturii/județului/landului/statului/insulei din care face parte localitatea;
 • câmpurile număr bloc, apartament și alte detalii privind adresa de livrare sunt opționale și se completează doar dacă este cazul.

6. Pentru facilitarea comunicării între dumneavoastră și Autoritatea Electorală Permanentă sunteți rugați să introduceți numărul de telefon, respectând formatul internațional (de exemplu: +39 7********)

7. Documentele pentru votul prin corespondență vor fi transmise, în plic, către dumneavoastră, gratuit, prin poștă. Plicul va conține și instrucțiuni de completare și transmitere a votului. Pentru returnarea documentelor de vot aveți la dispoziție două opțiuni.

- Continuarea după publicitate -
 • prin selectarea primei opțiuni „Doresc să trimit votul prin corespondență în țară” veți transmite plicul înapoi în țară, prin poștă, fără costuri suplimentare;
 • prin selectarea celei de-a doua opțiuni „Doresc să trimit votul prin corespondență la misiunea diplomatică” veți transmite plicul, personal sau prin poștă, către misiunea diplomatică din țara în care vă aflați, pe cheltuiala dumneavoastră.

8. Atașați copia scanată sau fotografia documentului de ședere în unul din următoarele formate: jpg, png, tiff, pdf, doc, docx, odt. Sunteți rugați să vă asigurați că imaginea este clară și cuprinde toate informațiile de identificare. Lista documentelor care atestă reședința în străinătate poate fi consultată accesând link-ul furnizat.

9. Atașați copia scanată sau fotografia actului de identitate în unul din următoarele formate: jpg, png, tiff, pdf, doc, docx, odt. Sunteți rugați să vă asigurați că imaginea este clară și cuprinde toate informațiile de identificare.

10. După completarea tuturor câmpurilor se apasă butonul „Trimite cerere”.

- Continuarea după publicitate -
 • Dacă există câmpuri care nu au fost completate corect, acestea vor fi marcate cu roșu;
 • Dacă toate câmpurile au fost completate corect, pe ecran va fi afișat un ecran de confirmare „Cererea dumneavoastră a fost salvată în baza de date”.

11. În cel mai scurt timp veți primi un e-mail cu link-ul de confirmare în vederea înregistrării și finalizării cererii. Sunteți rugați să verificați inclusiv secțiunea „Spam”. Link-ul de validare este valabil 24 de ore și poate fi folosit o singură dată.

După confirmare prin apăsarea link-ului, cererea este înregistrată la Autoritatea Electorală Permanentă, iar dumneavoastră veți primi numărul de înregistrare pe adresa de e-mail furnizată. Autoritatea Electorală Permanentă va verifica informațiile transmise de dumneavoastră și veți primi un mail de finalizare a cererii într-un termen de maxim 5 zile.

ATENȚIE !!! În cazul în care folosiți o adresă de e-mail de la providerul Yahoo(@yahoo), există posibilitatea ca e-mailul de confirmare, precum și restul corespondenței să ajungă cu întârziere. În cazul în care se depășește valabilitatea link-ului de 24 de ore, va fi necesară o nouă înregistrare.

- Continuarea după publicitate -

După înregistrarea cererii puteți efectua operațiuni de vizualizare, editare sau anulare cu privire la cererea dumneavoastră. Pentru a efectua aceste operațiuni accesați link-ul din pagina principală (votstrainatate.ro), completați câmpurile CNP, e-mail, număr cerere și selectați tipul de acțiune dorită. După completarea codului Captcha și apăsarea butonului „Trimite solicitare” veți primi prin e-mail link-ul care trebuie accesat pentru completarea operațiunii.

Dacă din analiza cererii dumneavoastră rezultă erori, veți primi un e-mail de notificare cu explicații suplimentare. După modificarea cererii conform instrucțiunilor primite din partea Autorității Electorale Permanente, această cerere va fi reanalizată.

După finalizarea analizei, veți primi un e-mail de notificare cu starea finală a cererii dumneavoastră.

ATENȚIE !!! Prin completarea acestui chestionar, cetățeanul român își exprimă dorința să voteze prin corespondență la alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2020, urmând să fie RADIAT pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România și înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondență.

DISTRIBUIE