joi, 25 aprilie 2024
Informația fără granițe


Liliana și Daniel din Spania, epilogul unei căsnicii care trebuia să se termine înainte de „până când moartea ne va despărți”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 23 ianuarie 2020 Etichete: , , , , , ,

Ce anume te poate face să îți dorești să iei viața unei ființe umane, mai ales când acea ființă este mama copiilor tăi și mai ales când știi că acei copii vor fi martori la oribilul tău gest? Cât de gravă trebuie să fie „greșeala” persoanei cu care împarți totul încât să decizi că nu mai are dreptul să trăiască?

Pentru unii explicația este că trăiești un moment de nebunie care, dacă nu este gestionat cum trebuie din punct de vedere emoțional, provoci o tragedie. Fie făcându-ți rău ție însuți, fie făcând rău celor din jurul tău. Alții spun că o astfel de persoană are de mult tendințe criminale pe care a reușit să și le stăpânească de-a lungul timpului, dar la un moment dat cedează și merge până la capăt cu ele. Și atunci ne punem altă întrebare: cum pot fi prevenite astfel de tragedii?

Ce se putea face pentru a evita, de exemplu, ca Daniel Mateescu, în vârstă de 50 de ani și rezident cu familia sa din 2006 în Spania, să-i ia viața soției sale, Liliana, în timp ce copiii lor în vârstă de 14 și 11 ani se aflau în casă? Multora dintre noi ne vine greu să credem că violențele în acea familie nu erau la ordinea zilei, deci foarte probabil femeia știa că are un soț agresiv. Cu siguranță nu-și imagina că era și criminal, altfel l-ar fi denunțat de mult la Poliție și ar fi plecat cu copiii departe de el, dar e greu de înțeles de ce nu l-a denunțat oricum sau de ce nu a divorțat de el din timp, dacă era într-adevăr un om violent. Chiar se merită să vă puneți viața voastră și a copiilor voștri în pericol cu speranța că într-o zi se va schimba sau de frică de singurătate, că nu vă veți descurca sau că nu veți mai găsi pe nimeni să vă fie alături cu un copil, doi, trei, oricâți ar fi?

Nu putem decât să facem presupuneri în legătură cu ceea ce s-a întâmplat acolo și să ne punem în locul celor doi soți pentru o secundă. Doar o secundă, fiindcă scena este prea îngrozitoare pentru a suporta mai mult de atât acea imagine. El, în miez de noapte, cum ia cuțitul și se apropie de ea cu fața deformată de furie, cu o mână o blochează și cu cealaltă o înjunghie de două ori în piept. Ea, îngrozită, care-l imploră să nu-i facă rău, strigă după ajutor, poliție și apoi cade la pământ cu gândul la tot ce are mai scump pe lume: copiii. Cei doi fii ai lor, un băiat și o fată, care aud țipete și vin repede să vadă ce se întâmplă, iar odată intrați în încăpere îl văd pe tatăl lor cu cuțitul în mână, murdar de sânge, conștientizând ceea ce a făcut și care țipă la ei să fugă de acolo în timp ce pe mama lor o văd căzută la podea, în agonie, dându-și ultima răsuflare.

Pare o scenă dintr-un film de groază, ceva ce doar un bun scenarist și-ar putea imagina și culmea este că mulți dintre oameni cred că lor nu li se poate întâmpla așa ceva, deci nu au de ce să se teamă, nu au ce să prevină și n-are rost să meargă la un psiholog pentru a rezolva problemele sau măcar să divorțeze de soțul violent. Probabil la fel considerau și cei doi soți români din Spania, Daniel și Liliana Mateescu. Totuși, cam asta s-a întâmplat în noaptea de marți spre miercuri, 22 ianuarie 2020, în sânul familiei lor din localitatea spaniolă La Puebla de Almoradiel, în sud-estul provinciei Toledo, când la ora 00:24 Daniel a decis să pună capăt vieții soției sale fără nicio ezitare. Cuvântul cheie aici este „a decis”, fiindcă nu poți să faci o astfel de faptă fără să iei o decizie fermă, conștient de consecințe și că nu mai există cale de întoarcere.

Copiii, după ce s-au lovit de teribila scenă pe care au văzut-o, au fugit la un vecin pentru a cere ajutor, iar acesta a sunat imediat la 112. Între timp, tatăl lor suna și el la 112 și le spunea operatorilor despre fapta sa, semn că și-a dat seama, mult prea târziu, de ceea ce a făcut. Personalul medical de pe ambulanță însă nu a mai putut face nimic pentru a salva viața Lilianei, iar soțul ei a fost pus sub arest.

Cei doi copiii ai lor s-au refugiat toată noaptea la vecinul familiei, până când trupul neînsuflețit al Lilianei a fost scos din casă. Acum probabil vor rămâne în grija bunicii lor, mama lui Daniel, care se pare că locuia cu ei acolo, până când un tribunal va decide soarta lor. Între timp, autoritățile locale au fost nevoite să le ofere asistență psihologică de urgență pentru a trece peste ceea ce au văzut.

Liliana Mateescu. Foto: Facebook – profil public

Soții Mateescu locuiau într-o casă pe care se pare că au cumpărat-o cu multe sacrificii și apoi au renovat-o, aceasta fiind situată pe strada Viriato, la numărul 12, în La Puebla de Almoradiel.  Liliana a lucrat ca îngrijitoare de bătrâni în mai multe locuri din zonă, dar pe 8 ianuarie anunța pe Facebook că a găsit un nou loc de muncă într-o fermă avicolă. Daniel, în schimb, lucra la cooperativa Nuestra Señora del Egido, care se ocupă cu producția de must și vin.

Daniel Mateescu. Foto: Facebook – profil public

Pe 20 ianuarie Daniel publica pe Facebook două postări care lăsau de înțeles că din punct de vedere sentimental viața sa nu stătea pe roze.

„Nu o să mă schimb niciodată ca oamenii să mă placă. O să fiu eu însumi, ca oamenii potriviți să mă iubească așa cum  sunt”, era una dintre postări.

„Dacă nu știi pe cine să alegi între mine și altă persoană, nu mă mai alege”, era cealaltă postare.

„Aici îi cunoșteau toți. Au devenit rezidenți înregistrați în anul 2006, dar locuiau deja de mai mult timp aici. Copiii lor s-au născut în Spania. Cu ei trăia de asemenea și bunica din partea tatălui”, a declarat Alberto Tostado, primarul localității, despre soții români.

Consiliul Local din localitate a convocat un minut de tăcere, miercuri, la prânz, la care au asistat și zeci de vecini ai familiei de români. Primăria a decretat totodată trei zile de doliu oficial.

Un minut de tăcere în urma tragediei petrecute în familia Mateescu. Foto: elpais.com

„Vrem să transmitem condoleanțele noastre cele mai profunde familiei și copiilor și să îi  anunțăm că au tot sprijinul nostru”, se arată în declarația instituției.

Vă reamintim pe această cale că în Spania, numărul de telefon 016 poate fi apelat de victime ale violenței domestice 24 de ore din 24 și este disponibil în 51 de limbi, inclusiv limba română. Nu va lăsa nicio urmă pe factura telefonului, dar apelul trebuie șters din registrul de apeluri al telefonului mobil pentru a nu fi văzut de partenerul violent. De asemenea, minorii pot să apeleze la numărul de telefon 900 20 20 10 al Fundației Anar pentru a primi ajutor, iar cetățenii care au asistat la orice tip de agresiune domestică sunt rugați să sune la 112.

DISTRIBUIE