duminică, 29 ianuarie 2023
Informația fără granițe


Lista țărilor cu risc epidemiologic actualizată la data de 12 august. Zonă roșie pentru Turcia, SUA și Muntenegru

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România În evidență Informații utile Prima pagină Știri - vineri, 13 august 2021 Etichete: , , , , , , , ,

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a modificat joi, 12 august, lista țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Turcia, SUA și Muntenegru trec în zona roșie, în timp ce Olanda și Malta intră în zona galbenă. Spania și Grecia rămân în continuare pe lista roșie. Italia pe lista verde.

Principalele modificări survenite sunt:

  • în zona roșie au intrat: Turcia, Muntenegru, Statele Unite ale Americii, Israel, Maroc, Puerto Rico, Costa Rica și Sint Maarten;
  • în zona galbenă au intrat:
    – din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Olanda, Malta, Kuweit și Panama;
    – din zona verde, în urma creșterii incidenței: Estonia, Lituania, San Marino, Finlanda, Groenlanda, Mexic, Sri Lanka, Liban, Dominica, Bermuda și Saint Lucia;
  • în zona verde au intrat: Luxemburg, Oman și Zimbabwe.

Pentru cei care se întorc din zona verde nu există restricții la întoarcerea în țară.

Persoanele care vin din zona galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinate sau prezintă un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore.

Cei care vin din zona roșie intră în carantină dacă nu sunt vaccinați; testul, în acest caz, nu mai asigură excepția de la această măsură.

Sunt scutiți de carantină copiii cu vârste mai mici de 3 ani și cei cu vârste între 3 și 16 ani dacă au un test COVID negativ. Sunt de asemenea scutiți de carantină cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.

Reamintim că începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale COVID.

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat poate fi consultată aici.