marți, 31 ianuarie 2023
Informația fără granițe


Lockdownul în Anglia va dura cel puțin până în luna martie. „Săptămânile următoare vor fi cele mai grele”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Fără categorie Informații utile Știri - marți, 5 ianuarie 2021 Etichete: , , , ,

Anglia va rămâne în lockdown cel puțin până în luna martie, a declarat Michael Gove, ministru în cabinetul premierului Boris Johnson, citat de ziarul britanic Daily Mail. Guvernul britanic a decis ca începând de astăzi, 5 ianuarie 2021, să închidă școlile din Anglia, precum și magazinele care comercializează produse ce nu sunt esențiale, sălile de sport, bazinele și hotelurile.

Gove i-a avertizat astăzi pe cetățenii englezi că restricțiile severe vor putea fi ridicate treptat abia din luna martie și că totul depinde de cum va reuși guvernul să-și îndeplinească obiectivele extrem de ambițioase în ceea ce privește vaccinarea. Ministrul Cabinetului a recunoscut, de asemenea, că nu există „certitudine” că lockdownul impus ieri de Boris Johnson asupra Angliei va fi ridicat la sfârșitul lunii februarie, așa cum se speră.

În cadrul unui interviu, Michael Gove a declarat, de asemenea, că o revizuire a situației va avea loc la jumătatea lunii februarie.

„Sperăm că vom putea ridica progresiv restricțiile după aceea, dar ceea ce nu pot face este să prezic – nimeni nu poate prezice – cu exactitate ce vom putea relaxa și când. Ceea ce știm este că, cu cât programul nostru de vaccinare este mai eficient, cu atât mai mulți oameni sunt protejați în acest fel și cu atât va fi mai ușor să ridicăm aceste restricții”, a spus el.

Te-ar mai putea interesa: Zborurile spre și dinspre Marea Britanie au fost reluate. Lista actualizată a țărilor pentru care se impune carantina la intrare în România

Conform noilor reguli publicate noaptea trecută, cetățenii vor putea ieși din case numai din cinci motive bine specificate:

  • să meargă la serviciu, dacă este esențial;
  • să cumpere produse de primă necesitate;
  • să facă exerciții fizice (chiar și împreună cu o altă persoană);
  • pentru a avea grijă de cineva;
  • pentru a beneficia de ajutor medical sau pentru a fugi de amenințări (e.g. violența domestică).

Totodată, magazinele care vând produse ce nu sunt esențiale, hotelurile, sălile de sport și bazinele vor fi închise. Cafenelele, barurile și restaurantele vor putea să servească doar comenzi la pachet, dar nu li se va mai permite să vândă produse alcoolice pentru a evita astfel adunările din partea persoanelor care consumă alcool în grupuri. Bisericile și lăcașele de cult vor continua să funcționeze, dar numai cu respectarea măsurilor de distanțare socială.

Cei care încalcă regulile se confruntă cu amenzi de 200 de sterline pentru prima infracțiune, dublându-se pentru ulterioare încălcări până la un maximum de 6.400 de sterline, mai precizează publicația britanică.

„Săptămânile următoare vor fi cele mai grele, dar sunt convins că vom ajunge la sfârșitul acestei lupte”, a spus premierul britanic, Boris Johnson, promițând că până la jumătatea lunii februarie primele patru categorii (circa 13,2 milioane de persoane) de pe lista de distribuție a vaccinurilor vor primi prima doză.

„Bineînțeles, asta ne va permite în cele din urmă să ridicăm multe dintre restricțiile pe care le-am suportat atât de mult timp”, a mai spus Johnson.

Potrivit celor mai recente date, pacienții din Anglia internați în spital în urma infecției cu COVID-19 au crescut cu 40% într-o săptămână, cifrele depășind acum recordurile de internări înregistrate în primăvara anului trecut, în timpul primului val.