miercuri, 29 martie 2023
Informația fără granițe


MAE: Noi măsuri privind condițiile de intrare în Austria și de tranzit prin această țară

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 13 ianuarie 2021 Etichete: , , , , , , , , ,

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a anunțat miercuri, 13 ianuarie 2021, că autoritățile austriece au adoptat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Austria în contextul pandemiei de COVID-19. „Noile măsuri vor intra în vigoare la data de 15.01.2021, ora 00.00”, precizează instituția română.

Potrivit noilor reguli impuse de guvernul austriac, toate persoanele care doresc să călătorească în Austria începând de vineri vor fi nevoite să înregistreze online înainte de a intra pe teritoriul acestei țări, completând astfel un document denumit „Pre-Travel-Clearance – PTC”.

Documentul poate fi descărcat accesând următorul link: https://www.oesterreich.gv.at/themen/coronavirus_in_oesterreich/pre-travel-clearance.html.

Formularele sunt disponibile în următoarele limbi:

La intrare în Austria, călătorii au obligația de a prezenta confirmarea completării formularului menționat, în format electronic sau tipărit. În situația în care nu este posibilă înregistrarea online, în mod excepțional, se poate opta pentru completarea formularului tipizat și semnat olograf.

„Sunt exceptate de la măsura înregistrării electronice prin completarea formularului PTC următoarele categorii de persoane: transportatorii profesioniști de mărfuri, navetiștii, persoanele aflate în tranzit, persoane care participă la evenimente de familie care nu pot fi amânate (spre exemplu: ceremonii funerare)”, precizează MAE în comunicatul de presă trimis redacției noastre.

Totodată, pe lângă obligativitatea înregistrării electronice, persoanele care sosesc în Austria, inclusiv din România, vor fi supuse carantinei la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile. Această normă va fi în vigoare până la data de 31.03.2021.

„Măsura carantinei poate fi suspendată în urma prezentării rezultatului negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (tip PCR-RT sau antigen), efectuat nu mai devreme de a 5-a zi de la intrarea în Republica Austria, costurile fiind suportate de către persoanele în cauză. Aceste măsuri se aplică inclusiv turiștilor”, a mai adăugat MAE.

Persoanele care sosesc din Australia, Finlanda, Grecia, Islanda, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Republica Coreea, Singapore și Vatican și prezintă documente justificative, care să ateste faptul că în ultimele 10 zile anterior intrării în Republica Austria s-au aflat pe teritoriul statelor respective, sunt exceptate de la carantină.

„De asemenea, sunt exceptate de la măsura carantinei, cu condiția prezentării unui test PCR-RT sau antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 cu rezultat negativ, în limbile germană sau engleză și prelevat cu maximum 72 de ore înaintea intrării în Republica Austria, următoarele categorii de persoane: personalul diplomatic și angajații organizațiilor internaționale, personalul aflat în misiune umanitară, persoanele care intră din motive profesionale, persoanele care călătoresc din motive medicale și o persoană însoțitoare, cu prezentarea documentelor justificative, persoanele care sosesc pentru a răspunde unei îndatoriri juridice sau administrative obligatorii, cum este prezentarea la citații în procese juridice. În lipsa rezultatului negativ al unui test, persoanele respective și cele cu care locuiesc împreună sunt obligate să se supună unei perioade de carantină de 10 zile la domiciliu sau într-o locație adecvată, imediat după intrarea în Republica Austria, cu suportarea costurilor de către persoanele în cauză. Măsura carantinei poate fi suspendată în urma prezentării rezultatului negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (tip PCR-RT sau antigen) efectuat în perioada carantinei”, mai transmit reprezentanții MAE.

În ceea ce privește tranzitul prin Austria, acesta este permis în regim permanent, dar fără oprire (înnoptare) pe teritoriul acestei țări. Măsura de carantină/izolare nu va fi aplicată persoanelor care tranzitează statul austriac și nu li se va cere un test pentru virusul SARS-CoV-2 dacă deplasarea spre statul de destinație este justificată.

„Astfel, autoritățile pot solicita prezentarea unor documente care să asigure intrarea în statul de destinație: acte de domiciliu, rezidență, drept de ședere, contract de muncă sau orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc”, mai avertizează MAE.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Viena: 0043 1 503 24 65 și 0043 1 505 23 81, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice 0043 699 117 26027.