vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Mamă româncă din Spania îngenuncheată în fața medicilor care i-au salvat fiul bolnav de COVID

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - vineri, 30 octombrie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Fotografia unei românce din Spania care a îngenunchiat în fața medicilor și a personalului sanitar pentru a le mulțumi că au salvat viața fiului său bolnav de Covid-19, a fost recent premiată în cadrul premiilor Teobaldo 2020, ale Asociației Jurnaliștilor din Navarra, informează publicația Diario de Navarra.

Premiul pentru cea mai expresivă imagine i-a fost acordat lui Iñaki Porto pentru fotografia Simonei, mama tânărului român Denis Cirpaci, bolnav de Covid, care a fost internat la Terapie intensivă timp de 60 de zile. Simona a fost surprinsă când a îngenunchiat în fața echipei de medici și asistenți medicali de la Clinica San Miguel pentru a le mulțumi pentru efortul depus și determinarea de a salva viața fiului ei.

- Continuarea după publicitate -

Simona, îngenuncheată în fața medicilor pentru a le mulțumi că au salvat viața fiului ei. Foto: Iñaki Porto

Denis Cirpaci este un tânăr român în vârstă de 40 de ani, care locuiește în Navarra de aproape douăzeci. Zile întregi a fost cel mai tânăr pacient cu coronavirus internat la secția de Terapie intensivă din Navarra. „Coronavirusul m-a lovit foarte tare”, a recunoscut el într-un interviu.

Pe 20 martie a fost internat la clinica San Miguel din Pamplona, după ce a avut „febră 39 de grade timp de patru sau cinci zile”. Pe 23 martie, starea lui s-a înrăutățit și a fost transferat în stare gravă la Terapie intensivă unde a rămas timp de două luni de zile. Românul a fost intubat și ventilat mecanic: „Situațiile excepționale necesită măsuri excepționale”, a declarat Txuma Urtasun, șeful Serviciului de terapie intensivă de la Clinica San Miguel, care mai povestea că în timp ce îl intuba i-a sunat lui Denis telefonul, iar medicul a văzut pe ecranul acestuia o imagine a românului împreună cu niște copii: „Când am văzut acea fotografie, am știut că trebuie să facem totul ca să-l salvăm”.

- Continuarea după publicitate -

Timp de două luni, atât soția, cât și Simona, mama lui Denis, s-au refugiat în rugăciune. După zile și nopți îndelungate, când medicii le spuneau celor două femei că tot ceea ce pot face este să se roage pentru viața soțului și fiului lor, viața pacientului român a fost salvată. Când Denis Cirpaci a părăsit surâzător secția de Terapie intensivă, după 60 de zile de luptă cu coronaviruslui, mama bărbatului a îngenuncheat în fața celor care au luptat să-i salveze viața. Imaginea de atunci a devenit un simbol astăzi în lumea jurnaliștilor din Navarra.

Denis Cirpaci, la ieșirea de la Terapie intensivă. Foto: Diario de Navarra