vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


„Mama și bunica s-au născut în România, de la ele am învățat să gătesc românește”. Bucătar din străinătate, mândru de originile sale

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate În evidență Prima pagină - duminică, 19 mai 2024 Etichete: , , ,

Haan Palcu-Chang, un bucătar canadian de origine româno-taiwaneză, și-a creat un renume pe platformele de social media prin intermediul rețetelor sale românești, atrăgând aproape 100.000 de urmăritori pe Instagram. El a acordat un interviu publicației România Insider, povestind despre cariera sa culinară și dragostea sa pentru mâncarea tradițională românească.

Haan Palcu-Chang, cu mamă româncă și tată originar din Taiwan, a lucrat în bucătării premiate din țări precum Danemarca, Franța, Singapore, China și Canada, a cucerit online publicul cu rețete clasice românești, cum ar fi ciorba de miel, papanașii sau ciorba de perișoare.

Haan Palcu-Chang, bucătar canadian de origine româno-taiwaneză. Sursa foto: Romania Insider

Bucătarul își îmbină originile multiculturale, combinând arome din Est și Vest, adăugând o notă personală preparatelor tradiționale românești.

În prezent, el locuiește pe insula Salt Spring, în Columbia Britanică, o provincie din Canada, împreună cu familia sa. Acolo se concentrează pe mese private, ateliere culinare și conținut pentru rețelele de socializare, unde împărtășește rețete românești.

Haan Palcu-Chang împreună cu bunica sa româncă. Sursa foto: Instagram

Întrebat cum a decis să creeze conținut despre bucătăria românească, Haan a răspuns:

„Am crescut mâncând mâncare românească, așa că a fost întotdeauna o parte importantă a vieții mele. Chiar și acum, mănânc mâncare românească cel puțin o dată pe săptămână. Așadar, a fost firesc să postez rețete românești pe Instagram.

În plus, am observat că există o cerere uriașă pentru rețete tradiționale românești prezentate în engleză. Mulți români trăiesc în străinătate și își doresc să împărtășească mâncarea cu care au crescut cu prietenii, partenerii și colegii lor. Feedback-ul a fost pozitiv și emoționant.”

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Haan Palcu-Chang (@haanpc)

Haan a subliniat cât de mult înseamnă pentru el bucătăria românească:

„Poate părea incredibil pentru unii români din țară, dar bunica mea și mama mea s-au născut într-un sat din Transilvania, numit Hăghig, în județul Covasna. Am crescut mâncând mâncare din această regiune, iar aromele bucătăriei românești au influențat puternic amintirile mele culinare și stilul meu de gătit. Și, bineînțeles, nici un fel de mâncare nu mi se pare complet fără smântână.”

Rețetele sale au avut un succes imens pe Instagram, ajungând la sute de mii și chiar milioane de vizualizări. Reacția pozitivă a comunității românești l-a încurajat, iar Haan a constatat că și străinii sunt dornici să descopere bucătăria românească:

„Mulți dintre ei nici măcar nu știau ce înseamnă mâncarea românească”, a spus el. „Am primit mesaje de la oameni care au văzut rețeta mea de ciorbă de perișoare și au comparat-o cu supa lor de perișoare.”

Bucătarul română-taiwanez a lansat recent o cărticică intitulată „11 rețete delicioase românești”, care include reinterpretări personale ale unor mâncăruri românești clasice.

Ilustrațiile din carte au fost create de o artistă din Craiova, Alexia Udriște.

„Proiectul a fost o pasiune pentru mine și sunt mândru de rezultatul final”, a spus Haan, menționând că succesul cărții l-a inspirat să creeze o nouă ediție, de data aceasta concentrată pe mâncărurile pe care bunica sa le gătea în Transilvania.

Întrebat despre rețeta sa preferată, Haan a răspuns fără ezitare: „Prăjitura cu mere a bunicii mele. Este felul meu preferat și sper să fie transmis mai departe generațiilor următoare. Nu există nimic mai bun decât o prăjitură caldă cu mere, scoasă din cuptor și împărțită cu prietenii și familia.”

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Haan Palcu-Chang (@haanpc)