joi, 9 februarie 2023
Informația fără granițe


O mare șahistă de origine română a murit în Franța după o grea suferință

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Știri - joi, 3 iunie 2021 Etichete: , , , , ,

Andreea Bollengier, șahistă de origine română stabilită în Franța, cu dublă cetățenie, a murit la vârsta de 46 de ani, în urma unei boli grave. Anunțul decesului a fost făcut de Federația Franceză de Șah, care își exprimă regretele profunde și transmite condoleanțe familiei, soțului și celor doi copii.

Andreea Bollengier, născută Andreea Sasu Ducșoară, a început să joace șah la vârsta de 5 ani, moștenind pasiunea de la tatăl său, șahistul și Maestrul FIDE, Adrian Sasu Ducșoară.

Andreea Bollengier, șahistă de origine română stabilită în Franța, decedată în urma unei boli grave. Sursa foto: FFE

A fost campioana României la șah când nu împlinise încă vârsta de 16 ani și campioană internațională în 2002. A mai reprezentat România la olimpiada feminină de șah din 2003.

Stabilită în Franța, în anul 2005 s-a căsătorit și a avut doi copii. A câștigat medalia de bronz la campionatul francez de șah din 2011 și s-a clasat pe locul doi (medalie de argint) în 2014. A reprezentat Franța la olimpiada feminină din 2012, la Istanbul, unde a ieșit pe locul 7.

Pe 1 decembrie 2017, Andreea Bollengier a fost a cincea jucătoare franceză cu un clasament Elo de 2260 de puncte.

Înmormântarea șahistei de origine română a avut loc joi, 3 iunie 2021, la Léognan, o comună în departamentul Gironde din sud-vestul Franței.