duminică, 21 iulie 2024
Informația fără granițe


Marea Britanie: românii vor avea timp până la 31 decembrie 2020 să se înregistreze pentru statutul de rezident

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - luni, 9 septembrie 2019 Etichete: , , , ,

O veste bună pentru românii care muncesc și trăiesc în Marea Britanie: Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a anunțat luni, 9 septembrie 2019, într-o postare pe Twitter că Guvernul Marii Britanii a confirmat faptul că românii vor avea timp până la sfârșitul anului viitor pentru a se înregistra pentru statutul de rezident.

„Angajamentele asumate de Guvernul britanic sunt confirmate, toți cetățenii europeni/români care trăiesc în Marea Britanie la data când avea loc Brexit, au timp până la 31 decembrie 2020 să se înregistreze pentru statutul de rezident sau pre-rezident, drepturile lor rămânând aceleași”, scrie Giamba.

„Veşti însorite de la Londra, în pofida ceţii Brexit. Cu ocazia unei convorbiri telefonice, ministrul de stat pentru Europa, Chris Pincher, a reconfirmat drepturile cetăţenilor europeni/români care locuiesc în Marea Britanie, chiar şi în cazul unui Brexit fără acord, l-am asigurat de reciprocitate în ceea ce priveşte cetăţenii britanici”, a mai scris Ciamba într-un alt tweet.

Totodată, executivul britanic a renunţat la anularea libertății de circulaţie pentru cetățenii di statele membre UE imediat după Brexit, oferindu-le acestora drept de şedere temporară pe o perioadă de trei ani, informează agenţia de ştiri Reuters citată de Mediafax. Inițial, Guvernul britanic anunțase că dreptul automat al cetăţenilor UE de a locui sau munci în Marea Britanie va fi anulat imediat după Brexit.

„Libera circulaţie care există în prezent se va încheia pe 31 octombrie, când Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană”, spunea Priti Patel, noul ministru britanic de Interne, luna trecută.

Teama că aceste măsuri ar putea fi contestate în justiţie de unii dintre milioanele de imigranţi din UE a împins Guvernul de la Londra să renunțe la acest plan. Cetăţenii UE care ajung în Marea Britanie așadar până la finalul lui 2020 vor putea rămâne în această ţară până în decembrie 2023, mai scrie sursa citată.

Citește și: