vineri, 20 septembrie 2024
Informația fără granițe


Marea Britanie se izolează complet de continentul european după ce a fost descoperită o mutație a coronavirusului SARS-CoV-2

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora În evidență Informații utile Prima pagină Știri - luni, 21 decembrie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Mai multe țări au suspendat zborurile dinspre şi către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, unde apariţia unei noi tulpini de coronavirus, mai contagioasă, a determinat intrarea în lockdown a Londrei şi a unei părţi a Angliei. În același timp, Marea Britanie a blocat căile rutiere care leagă regatul de continent.

Potrivit experţilor, nu există indicii că noua mutație a coronavirusului SARS-CoV-2 ar fi mai letală decât cele precedente, însă ea este mai contagioasă.

ECDC (Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină au fost deja confirmate în afara Marii Britanii, respectiv nouă cazuri în Danemarca şi câte unul în Italia, Olanda şi Australia. „Mai multe alte ţări au semnalat OMS alte variante care cuprind unele dintre schimbările genetice ale variantei britanice”, în special o mutaţie denumită N501Y, precizează OMS.

„Persoanele care au o legătură epidemiologică cu cazuri purtătoare ale noii variante sau care au călătorit în sectoare infectate trebuie identificate imediat”, subliniază agenţia europeană, care cere autorităţilor statelor membre ale UE „să testeze, să izoleze şi să identifice contacţii”.

Potrivit ministrului britanic al sănătăţii, Matt Hancock, noua tulpină este „scăpată de sub control”. El a avertizat că nivelul maxim de restricţii antiepidemice instituit la Londra şi într-o parte a Angliei în urma descoperirii acestei tulpini, care accelerează cu până la 70% transmiterea coronavirusului, ar putea dura până când se va desfăşura campania de vaccinare.

Africa de Sud, care la rândul ei a semnalat vineri o variantă problematică a coronavirusului SARS-CoV-2, consideră de asemenea că mutaţia N501Y se află la originea creşterii numărului cazurilor de COVID-19, mai multe cercetări fiind în desfăşurare.

Mai multe state membre ale UE, printre care Belgia, Olanda, Italia, Austria, Irlanda, Germania, Bulgaria şi România au anunţat duminică suspendarea legăturilor aeriene din şi către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Belgia a suspendat de asemenea legăturile feroviare cu teritoriul britanic.