vineri, 29 martie 2024
Informația fără granițe


Medic dermatolog, recomandări pe timp de caniculă: evitați să stați la soare între 11:00 și 16:30

Scris de: Mihai Diaconu , înv Informații utile - luni, 12 august 2019 Etichete: , , , , , , , ,

Temperaturile caniculare din aceste zile de vară ne constrâng, ca întotdeauna, la măsuri de siguranță mai mari pentru corpul nostru, în special dacă ne petrecem concediul la malul mării.

Așadar, pe lângă cei (minim) doi litri de lichide, care ar trebui consumați în mod obligatoriu zilnic pentru o hidratare corespunzătoare, trebuie să ne protejăm și pielea, în special dacă avem de gând să stăm mult timp sub razele soarelui.

Dr. Pavelina Andrei, medic dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenta București, vine cu câteva sfaturi importante în această privință, publicate pe pagina Facebook a spitalului:

  • Ultravioletele pot reprezenta un pericol pentru piele. Ce înseamnă UVB și UVA? Ultravioletele de tip B (UVB) le putem asocia cu burn, arsura solară. Ultravioletele de tip B ating maximul între orele 11.00- 16.30 și dacă vă expuneți la soare în acel interval se produce arsură solară;
  • Ultravioletele de tip A sunt răspunzătoare de fotoîmbătrânirea cutanată sau dermatohelioză,  repercursiuni la nivelul feței și al întregii pieli și se manifestă prin riduri accentuate la vârsta adultă.
  • Ambele tipuri de ultraviolete pot duce la cancere cutanate, cancere melanoame sau non-melanoame;
  • Pentru a vă proteja de aceste agresiuni solare ale razelor ultraviolete trebuie să aplicați o cremă cu factor de protecție cât mai mare, 50 SPF, cu 20 de minute înainte de expunere și la fiecare 2 ore dacă prelungiți expunerea, să nu stați la soare între orele 11.00- 16.30 și daca stați în apa sau pe nisip să nu uitați sa reaplicați crema. E bine de știut ca umbrela de plaja asigură o protectia solara de 8, deci nu va asigura o protecție completa, iar razele ultaviolete trec prin umbrele si deci pot duce la arsuri solare;
  • În cazul în care se produce arsura solară sunt recomandate, în funcție de stadiul arsurii: antiinflamatoare nesteroidiene, prin aplicarea de creme emoliente în funcție de stadiul arsurii si neapărat hidratare permanentă;
  • Dacă arsura aste mai puternică și afectează și dermul, cu siguranță trebuie să vă adresați unui medic.
  • Copiii până în 6 luni nu trebuie expuși deloc la soare, deci în niciun caz nu se aplică crema cu factor de protecție la bebelușii sub 6 luni. Peste 6 luni puteți aplica creme cu factor de protecșie, dar special adecvate pentru ei, care să conțină filtre minerale (dioxid de titan sau oxid de zinc), noncomedogene și hipoalergenice special concepute pentru pielea sensibilă a bebelușilor.
  • Pe de altă parte trebuie să știti că nicio cremă cu factor de protecție nu asigură protecție de 100% . Crema cu SPF 50 asigură o protecție de 98%, deci nu trebuie să vă fie teamă că nu vă mai luați aportul de vitamina D.

Sfaturile dr. Pavelina Andrei, medic deramatolog SUUB. Sursa: Facebook