fbpx
vineri, 30 septembrie 2022
Informația fără granițe


Medic român emigrat în Germania în 2014 fără să cunoască limba, astăzi este purtătorul de cuvânt al medicilor din districtul său

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 3 martie 2021 Etichete: , , ,

Alexandru Cucu, un medic român în vârstă de 37 de ani, care în urmă cu șapte ani a emigrat în Germania fără să cunoască limba acestei țări, este în prezent purtătorul de cuvânt al specialiștilor din domeniul medical care-și desfășoară munca în districtul Altmark Salzwedel din landul Saxonia-Anhalt. Conaționalul nostru locuiește în orășelul Klötze, unde este medic generalist, și este însurat cu o femeie originară din localitatea germană Altmark.

În februarie 2014, medicul român a ajuns în Germania și a găsit un loc de muncă pe post de medic generalist prin Asociația medicilor care colaborează cu casa de asigurări de sănătate din Klötze. După patru ani în care a lucrat ca angajat, dr. Cucu a decis să-și deschidă un cabinet propriu, care este situat pe strada Schulstrasse din Klötze și nu se plânge deloc de lipsa pacienților. El tratează între 1 300 și 1 500 de persoane pe trimestru.

Dr. Alexandru Cucu în fața cabinetului său. Foto: Henning Lehmann/volksstimme.de

„Nu a fost obiectivul meu să mă stabilesc în Germania. Am ajuns întâmplător aici“, spune el citat de publicația germană Volkstimme.de.

După ce a studiat medicina la București, Alexandru Cucu a decis să ia calea străinătății, dar avea în vedere Franța, Spania și Anglia, fiindcă limba acestor țări o cunoștea, în timp ce germană nu știa deloc. El spune, de asemenea, că stimulentele financiare au fost motivul pentru care a părăsit România după ce a studiat medicina și că, deși situația economică a medicilor din țara noastră s-a îmbunătățit semnificativ, încă nu se apropie prea mult de standardul german.

La șapte ani după acest pas uriaș pe care l-a făcut, medicul român vorbește perfect limba germană și îi place să compare mentalitatea oamenilor din estul Germaniei cu cea a compatrioților săi din România. Din acest motiv, se înțelege foarte bine cu locuitorii din Klötze și cu pacienții săi din regiunea Salzwedel și Gardelegen.

Tot pentru că vorbește perfect limba germană, a fost desemnat în urmă cu câteva săptămâni să fie purtătorul de cuvânt al medicilor din districtul său, 16 specialiști, printre care și un psiholog, făcând parte din cei pe care-i reprezintă.

„Un coleg a sugerat asta la o ședință a Asociației medicilor care colaborează cu casa de asigurări de sănătate din Magdeburg. Și apoi am devenit purtătorul de cuvânt districtual. Niciunul dintre cei prezenți nu s-a opus acestui demers“, a declarat medicul generalist român din Klötze.

Alexandru Cucu abordează noua calitate de purtător de cuvânt voluntar al districtului cu mult angajament, pentru că situația medicilor din acest district este încă destul de bună. Dar acest lucru s-ar putea schimba în următorii ani, deoarece unii profesioniști din domeniul medical intenționează să își încheie cariera ieșind la pensie.

„Nu avem pneumolog în Klötze de ani de zile“, a spus dr. Cucu. După pensionarea determinată de îndeplinirea condițiilor de vârstă a dr. Wilhelm Kausche, la sfârșitul anului trecut, în Klötze există cu un medic generalist mai puțin.

„Nu sunt o persoană timidă și abordez problemele la fața locului, direct la ședințele Asociației medicilor care colaborează cu casa de asigurări de sănătate“, a mai adăugat tânărul medic român.

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi