sâmbătă, 7 decembrie 2024
Informația fără granițe


Medicul român Cătălin Denciu inclus de belgieni pe lista eroilor anului 2020. A salvat mai mulţi pacienţi din incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - duminică, 3 ianuarie 2021 Etichete: , , , , , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Medicul Ioan Cătălin Denciu, cel care a salvat mai mulţi pacienţi din incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamţ, a fost inclus de jurnaliştii belgieni pe o listă a eroilor care au marcat anul 2020. Pe lângă medicul român erou, pe listă mai sunt incluși medicul chinez care a avertizat prima oară de existenţa coronavirusului, un veteran britanic din Al Doilea Război Mondial, o militantă a drepturilor femeilor în lumea arabă și o actriță franceză care a luat atitudine împotriva premierii regizorului Roman Polanski.

„Eroi și eroine care au marcat anul 2020”

- Continuarea după publicitate -

„Acest medic român era de gardă la 14 noiembrie 2020 în unitatea de terapie intensivă de la spitalul din Piatra Neamţ. În momentul în care a izbucnit un incendiu, el efectiv s-a aruncat în foc pentru a încerca să salveze cât mai multe vieţi. În ciuda sacrificiului său, zece pacienţi au decedat, iar şase au fost răniţi. Curajosul medic a suferit arsuri de gradul doi şi trei. A doua zi, el a fost transportat în Belgia, la spitalul militar Regina Astrid, specializat în tratarea pacienţilor cu arsuri”, au scris jurnaliștii belgieni de la rtbf.be.

Pe aceeași listă a eroilor anului 2020 se mai află:

Medicul chinez Li Wenliang (34 de ani)

Cel care a avertizat prima oară de existenţa coronavirusului, dar care nu a fost ascultat, fiind chiar arestat de poliţie pentru „răspândire de zvonuri false” și „deranjarea ordinii sociale”. Medicul a fost spitalizat la începutul lunii ianuarie şi a murit la 6 februarie.

- Continuarea după publicitate -

Căpitanul Thomas Moore (100 de ani)

Originar din Marea Britanie, veteran din cel de-al Doilea Război Mondial. Pentru serviciul său din timpul războiul, Moore a fost distins cu cinci medalii. Pe 6 aprilie 2020, cu puțin înainte de ziua de naștere, Moore a început o campanie de strângere de fonduri pentru NHS Charities Together, un grup de organizații caritabile care sprijină personalul și voluntarii care îngrijesc pacienții COVID-19 din sistemul de sănătate publică britanic în timpul pandemiei de COVID-19. Scopul a fost completarea a o sută de ture de 25 de metri în grădina sa, câte zece ture pe zi, cu ajutorul unui cadru de mers, un efort numit „Mersul celei de-a 100-a Aniversări a lui Tom pentru NHS” (în engleză Tom’s 100th Birthday Walk For The NHS).

Loujain al-Hathloul (31 de ani)

Activistă pentru drepturile femeilor din Arabia Saudită, în special pentru cel de a şofa. Ea a fost condamnată la închisoare, în baza unei legi antiteroriste în vigoare în această ţară. Pe 1 decembrie 2014, ea a fost arestată și deținută timp de 73 de zile după ce a încercat să traverseze granița la volan, venind dinspre Emiratele Arabe Unite către Arabia Saudită, fiind acuzată că sfidează legea din regat care le interzicea femeilor să conducă. Conform Amnesty International, în captivitatea, ea a fost bătută, torturată şi abuzată sexual. În iunie 2018, femeile au primit dreptul de a conduce în Arabia Saudită, dar al-Hathloul a rămas în arest.

Adele Haenel (31 de ani)

- Continuarea după publicitate -

Actriță franceză care s-a ridicat şi a plecat din sală la ceremonia premiilor César, atunci când regizorul Roman Polanski a primit premiu pentru filmul „J’accuse”. Mai multe actrițe au părăsit sala în care se desfășura ceremonia premiilor César de la Paris după ce controversatul Roman Polanski, regizorul care a fost condamnat pentru violarea unei fete de 13 ani în 1977, a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor.

Actrița Adèle Haenel a dezvăluit că la rândul ei a fost abuzată sexual în copilărie de către un alt regizor.

Articolul jurnaliștilor belgieni poate fi citit aici.