sâmbătă, 10 decembrie 2022
Informația fără granițe


Mexicanii, uimiți de modul în care un român a învățat spaniola. „Nu am avut profesori și nici cursuri nu am făcut”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - marți, 27 septembrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Bogdan Oșan, un tânăr de 28 de ani din România, povestește pe TikTok cum a reușit el să învețe limba spaniolă, varianta mexicană, fără să urmeze niciun fel de cursuri, ci doar urmărind la TV popularele telenovele din America Latină, informează publicația El Sol de Zamora din Mexic.

Pe cea mai în vogă rețea de socializare, conaționalul nostru povestește cum a început drumul ca și autodidact în învățarea limbii spaniole, undeva în jurul anului 2000, atunci când telenovelele din sudul și centrul continentului american, în special cele mexicane, au început să fie difuzate cu subtitrare la posturile TV din țara sa natală.

„Am început să mă uit la telenovele în 2007, aveam vreo 14 ani pe atunci. Și am început să le urmăresc, sincer, din pură plictiseală iar apoi pentru că au început să-mi placă”, mărturisește Bogdan în videoclipul său de pe TikTok, într-o spaniolă incredibil de fluentă.

După o perioadă în care viziona cam patru episoade pe zi, tânărul a realizat că poate înțelege dialogurile personajelor fără să citească subtitrarea. De exemplu: „te amo”, „te quiero”, „te odio”, „eres una perra”, „te voy a matar” și „estoy embarazada” sunt câteva dintre primele cuvinte pe care le-a învățat.

Când a intrat în câmpul muncii, din primele sale salarii și-a cumpărat un computer și un smartphone. A folosit tehnologia pentru a discuta cu diferiți oameni online, mai ales latini, deoarece deținea deja un vocabular extins pentru a putea dialoga cu aceștia.

Bogdan susține că nu a urmat niciun curs de limbă spaniolă în România, astfel încât recunoaște că nu știe prea bine regulile gramaticale. „Nu am făcut cursuri, nu m-am înscris la niciun liceu sau școală unde se studiază spaniola, nimic din toate acestea, am învățat totul de la televizor”, a explicat el.

Tânărul precizează că cea mai frecventă întrebare care i se pune este ce telenovele a vizionat. „Maria la del Barrio” este favorita sa, datorită actriței Soraya Montenegro, probabil cel mai emblematic personaj feminin negativ din lumea dramelor de televiziune, după părerea lui.

„Carita de Angel”, o telenovelă pentru copii, este o altă favorită de care și-a amintit Bogdan. Rosalinda, Esmeralda, „În numele iubirii”, „Ferește-te de înger”, Salome, „Eu sunt stăpâna ta”, „Mâine este pentru totdeauna”, Teresa și Acorralada ale casei de producție Venevisión sunt doar câteva dintre telenovelele pe care le-a văzut.

Cu atâtea telenovele vizionate, Bogdan mărturisește că ar fi interesat să joace într-una, dar este sceptic că acest vis i se va împlini. În cele din urmă, el spune că este de asemenea interesat ca videoclipul său să ajungă la cât mai mulți mexicani, pentru a fi aproape de ei și a-și îmbunătăți abilitățile lingvistice.

Contul său TikTok este nou creat. Nu are decât trei videoclipuri până acum, într-unul dintre ele precizează care sunt expresiile populare mexicane preferate.

Noi îl felicităm și îl credem, mai ales dacă facem o comparație între modul său de a învăța limba spaniolă și modul în care lăutari români celebri au cântat și cântă încă la nunți sau alte evenimente. După ureche, fără să fi urmat vreo școală de muzică.

Trimite acest articol și prietenilor tăi