marți, 28 martie 2023
Informația fără granițe


Mii de români care se întorceau în țară, blocați în vama Nădlac. „Venim din Germania fără să știm că ne bagă în carantină”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - sâmbătă, 24 aprilie 2021 Etichete: , , , ,

Mii de români au așteptat ore întregi în vama Nădlac, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, 24 aprilie 2021, după ce autoritățile din țara noastră au introdus Germania pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, iar cei care veneau din această țară nu au aflat încă de această schimbare. Mulți dintre românii care soseau din Germania, relatează publicația locală AradON, au decis să se întoarcă din drum.

„Ne nemulțumește sistemul ăsta de aici. Stăm două-trei ore să completăm un formular. Venim din Germania fără să știm că ne bagă în carantină, acolo ne fac teste și nu ne-a spus nimeni că acum ne bagă în carantină. Nu suntem informați. Avem 10 zile de concediu și noi trebuie să stăm 14 zile în carantină, cum se poate? Fără ca nici măcar cineva să ne fi anunțat înainte, că altfel nu veneam”, a declarat pentru sursa citată una dintre româncele care s-a întors în România.

FOTO: V.O./www.aradon.ro

Majoritatea persoanelor blocate în vamă azi noapte proveneau din Germania și voiau să petreacă sărbătorile de Paște alături de cei dragi, dar vameșii i-au informat că vor fi nevoiți să stea în carantină. Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă din România a actualizat joi, 22 aprilie 2021, lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat, introducând și Germania pe această listă.

Poliția de Frontieră Română a deschis cinci artere la Nădlac, pe sensul de intrare în țară, dar chiar și în aceste condiții se estimează că românii care vor să ajungă în țară vor fi nevoiți să stea între două și patru ore la coadă pentru a trece prin controlul de frontieră și, ulterior, prin corturile de triaj ale DSP.

FOTO: V.O./www.aradon.ro

„Nu se păstrează nicio regulă, nicio distanțare. Stăm sub formă de grămadă. Suntem repeziți și ni se spune că nu am citit Monitorul, când să îl fi citit dacă am fost la lucru și am plecat de dimineață?”

„Afară avem teste rapide și ne lasă să muncim. Am venit 5 zile libere, cum să stau 14 zile în carantină?”

„Mai degrabă nu veneam. E o bătaie de joc.”

„Ne întoarcem pentru că nu putem sta 2 săptămâni în carantină, am venit cu soția gravidă la câteva controale, dar nu putem. Nu avem ce să facem. Tot concediul meu este două săptămâni. Am făcut un drum degeaba.”

Acestea sunt doar câteva dintre nemulțumirile românilor care au așteptat ore întregi la vamă pentru a putea intra în țara lor. Mulți dintre ei au concediu numai câteva zile, iar dacă vor fi nevoiți să stea în carantină, riscă să piardă locurile de muncă. Din acest motiv, unii dintre ei au decis chiar să se întoarcă înapoi în Germania de la vama Nădlac.

Directorul DSP Arad, Horea Timiș, a spus că personalul va fi suplimentat începând de astăzi, dar până când procedura de completare a formularului din partea fiecărui român care intră în țară și provine din Zona Galbenă nu va fi digitalizată, nu se va simți mare diferență.

„Apropierea sărbătorilor pascale a crescut, așa cum era de așteptat fluxul din vamă. Practic atât capacitățile noastre cât și cele ale Poliției de Frontieră, sunt depășite ceea ce duce la acele cozi interminabile. Astăzi (n.r. sâmbătă) vom suplimenta personalul din vamă cu încă 10 persoane. Momentan avem 40 de oameni care fac triajul epidemiologic din punctele de frontieră, desigur aceștia lucrând pe ture. Dar atâta timp cât cerințele sunt de a completa formularul pe hârtie și nu se ia în considerare o aplicație mobilă pentru a digitaliza acest proces, și în mod clar pentru a reduce timpii de așteptare, este puțin probabil ca situația să se schimbe”.

Citește și: