vineri, 20 septembrie 2024
Informația fără granițe


Ministerul Muncii: „Un singur drum la Casa de Pensii”, programul prin care pensionarea se face online

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România În evidență Informații utile Prima pagină Știri - vineri, 13 noiembrie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Violeta Alexandru, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a inițiat programul „Un singur drum la Casa de Pensii” pentru a veni în ajutorul celor care intenționează să se pensioneze și a face procedura cât mai simplă, rapidă și convenabilă. „Prin acest program dorim să eliminăm drumurile inutile între instituții, mormanele de copii xerox și orele pierdute la cozi”, se menționează pe site-ul pensiamea.ro.

Urmează 3 pași simpli pentru a te pensiona. Faci un singur drum la Casa de Pensii, trimițând online toate documentele necesare:

1. Adună toate documentele de care ai nevoie. Lista documentelor necesare o poți găsi apăsând aici.

2. Încarcă documentele pe site-ul CNPP. Urmează pașii descriși. Aici vei găsi formularul de cerere, de pe site-ul CNPP. Formularul trebuie completat, salvat și trimis, cu ajutorul butonului „Salvează și trimite”.

3. După ce primești email de confirmare pe adresa specificată în formular, te programezi la Casa de Pensii de care aparții pentru a ridica decizia de pensionare.

Lucrătorii români care muncesc sau au muncit cu forme legale în afara României, într-un stat membru al Uniunii Europene, au dreptul la pensie comunitară (internațională).

Dacă persoana interesată locuiește pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, trebuie să depună cererea de pensie la instituţia de asigurări sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile către instituţia competentă din România, nefiind necesară deplasarea în România, în acest scop.

Comunicare între instituții se face prin intermediul formularelor de legătură. De exemplu, schimbul de informaţii între state privind vechimea în muncă se face prin intermediul formularului E205. La stabilirea drepturilor de pensie se au în vedere perioadele de asigurare realizate în ambele state iar drepturile se acordă proporţional cu perioada realizată în fiecare stat.

Lista cu actele necesare pentru înscrierea la pensie în cazul românilor care locuiesc pe teritoriul unui alt stat membru UE o găsiți aici.