sâmbătă, 20 aprilie 2024
Informația fără granițe


Ministrul Muncii: Românii care revin în țară pot dovedi calificările obținute în străinătate cu o simplă declarație în fața unui notar

Scris de: Daniela Stoica , înv Informații utile - duminică, 11 octombrie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a reamintit cu o postare de profilul Facebook că românii care doresc la revenirea în țară recunoașterea calificărilor obținute în străinătate, pot obține atestatul de recunoaștere a experienței profesionale cu o simplă declarație pe propria răspundere dată în fața unui notar. Așadar, după o perioadă lucrată într-un stat membru UE unde au dobândit o calificare profesională, la revenirea în țară românii pot realiza o muncă în acea specializare şi statul le poate facilita recunoaşterea automată a acestor calificări obţinute.

Singura condiţie pentru obţinerea atestatului este ca persoana respectivă să fi lucrat cu forme legale şi să demonstreze, cu acte, timpul lucrat în acel domeniu, scrie Agerpres.

„Persoanele care au lucrat într-un stat membru UE trebuie să ştie că accesul sau exercitarea anumitor activităţi cu calificări de nivel mediu necesită ca dovadă suficientă a cunoştinţelor şi aptitudinilor, exercitarea în prealabil a acelei activităţi într-un alt stat membru, pentru un anumit număr de ani. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale face recunoaşterea experienţei profesionale în baza unei declaraţii pe proprie răspundere dată în faţa notarului din care rezultă experienţa profesională şi a prezentării unei dovezi a perioadei lucrate în străinătate şi emite un Atestat de Recunoaştere a Experienţei Profesionale. Este o procedură folosită în statele membre UE”, a scris ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Muncii a eliberat, din 2016 până în prezent, un singur atestat de recunoaştere a experienţei profesionale, unul dintre motive fiind acela că oamenii nu sunt suficient de informați

„Am avut curiozitatea să consult Registrul atestatelor de recunoaştere în România a experienţei profesionale aflat în coordonarea Ministerului. Din 2016 şi până în prezent un singur atestat eliberat. Unul singur. Nici cereri nu au fost foarte multe. Cam 15 pe an.

Oamenii nu ştiu că, după o perioadă lucrată într-un stat membru UE unde au dobândit o calificare profesională, pot reveni acasă, pot realiza o muncă în acea specializare şi că Statul le poate facilita recunoaşterea automată a acestor calificări obţinute. Cu o singură condiţie. Să fi lucrat cu forme legale şi să demonstreze, cu acte, timpul lucrat în acel domeniu. De exemplu, după 12 ani lucraţi în Italia la o firmă de instalaţii sanitare, persoana se poate angaja pe un asemenea post în România, fără a fi nevoie de alte cursuri de formare profesională costisitoare.

Românii sunt foarte respectaţi în străinătate când vine vorba de calitatea muncii şi seriozităţii lor. Tocmai pentru acest lucru, trebuie respectaţi şi sprijiniţi atunci când revin în ţară şi vor să muncească”, a precizat ministrul Muncii pe reţeaua de socializare.

DISTRIBUIE